Bamse

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Bamse under snedtripp.

”Han är en björn med en mycket liten hjärna. Stå inte i vägen när kicken sätter in.”

~ Stollman om Bamse

”Jag skulle kunna köpa honom om jag ville, men jag tror nog att han passar i Lille Skrutts säng mer, dessutom vill jag inte ligga med honom.”

~ Fredrik Reinfeldt om Bamse

”Jag har alla nummer inbundna. Ingen annan än jag och min sexiga fru får läsa dem.”

~ Göran Persson om Bamse

Bamse är en svensk kommunistisk seriefigur som skapades under 1970-talet för att få barn att bli goda kommunister.

Ursprung[redigera]

Bamse skapades initialt av den marxistiske teoretikern Rune Andreasson, som under ett delirium klottrade ner några märkliga fantasifoster på en papperslapp.

Hemvist och bekantskaper[redigera]

Bamse är en björn som lever i en fiktiv och, geologiskt sett, mycket märkligt värld där han umgås bland annat med en kanin (Lille Skrutt) och en sköldpadda (Stollman). Bamse kilar också stadigt med den prostituerade Brummelisa.

I Bamses hem, beläget i en mossbelupen, fuktig stenbyggnad, finns även ett okänt antal barn samt det otroligt irriterande biet Surre. Bamse har även en källarbastu där det ryktas att han förvarar den Atombomb han en gång köpte från Toys"R"Us tillsammans med sina kamrater från Bamsegänget.

Den kommunistiska idealstaten[redigera]

Bamses fiktiva värld speglar det kommunistiska idealtillståndet där man bara behöver arbeta om man vill göra något utöver det vanliga, till exempel åka på semester och där den som är rik som Krösus Sork självklart också är ond och korrumperad. Och kriminell.

Dessutom bör man inte äga någonting, utan allt ägande är en genemensam angelägenhet, till exempel som när det gäller den gamle travaren Billy Boy.

Drogberoende[redigera]

Bamse är narkoman och får sitt behov av dunderdroger, langade av sin gamla farmor. I Bamses värld finns det också mycket märkliga tecknade figurer på sten istället för papper och man har än så länge inte lyckats tyda någon av stenteckningarna. Bamse brukar alltid spöa den onde Vargen som vill sno hans dunderdroger. Dunderdrogen går under kodnamnet "dunderhonung".

Bamses "moral"[redigera]

Under den tid Rune Andreasson skrev serien följde Bamse som kampskrift en tydligt uttalad, genomtänkt ideologisk paradigm som konsekvent citerades i serierna. Dessa citat sponsrades direkt av det sovjetiska kommunistpartiets centralkommittés politbyrå. Exempel:

  • "Ingen blir snäll av pengar. Däremot av lite leninism."
  • "Många små droger tillsammans kan besegra abstinensen."
  • "Det är modigt att våga säga att man är marxist."
  • "Man ska vara snäll mot dem som bär t-skjortor med hammaren och skäran, för de behöver det mest, och då får du kanske vara med dem till Nordkorea."

bamse är en psykologisk störd björn.