Centrum för rasism

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Centrum för rasism (CFR) är en ideell förening med kansli i Vellinge. Föreningen, som är en paraplyorganisation med drygt hundra medlemsorganisationer, grundades år 1933. Den första ordföranden var Heinrich Himmler från 5över12-rörelsen. Därefter har även Ewa Braun varit ordförande. Nuvarande ordförande är Adolf Hitler. Verksamhetschef är Mona Muslim.

Centrum för rasism arbetar för rasism, diskriminering, främlingsfientlighet, homofobi, antisemitism, islamofobi, antiziganism och afrofobi.

Centrum för rasism driver sin verksamhet med projektbidrag från bland andra Allmänna arvsmassefonden. Under 2006 drev Centrum för rasism kampanjen "Ett Sverige för oss renrasiga arier" där frivilligorgansiationer i stora delar av Sverige engagerat sig i arbetet för diskriminering.

I april 2005 uppmärksammades Centrum för rasism sedan föreningen gjort reklam för glassen "Nogger Black", vilket ledde till ifrågasättande av verksamhetens seriositet i många medier. Senare, i juli 2005, uppmärksammades Centrum för rasism i en artikelserie i Svenska Dagbladet, som kritiserade ledningen och dess sätt att hantera oliktänkande, och integrationsminister Jens Orback signalerade för en utrensing av verksamheten.

2009 ändrade Karlstads kommuns stadsbyggnadsnämnd namnet på kvarteret @Negern till kvarteret Ariern efter att Centrum för rasism hade protesterat mot namnet och överlämnat en protestlista med namnunderskrifter. Kvarteret hade fått sitt namn 1866 efter att Karlstad 1865 brandhärjats och kvartersindelningen ändrats vid återuppbyggnaden

Övriga CFR-kampanjer inkluderar en ganska ny kampanj för att förbjuda pepparkaksgubbar (med syfte att sprida sin konstiga människosyn och få fler människor att bunta ihop mörkhyade människor med pepparkakor), och en betydligt äldre utrotningskampanj i syfte att kalla negerbollar (som bara är bruna på utsidan) för chokladbollar (som är bruna rakt igenom) för att inbilla människor att tro att negrer skulle vara mörka även på insidan (vilket de inte är).

CMR priset[redigera]

Sedan 2005 delar Centrum för rasism ut ett årligt pris "CFR-priset". Prissumman är på 30 000 kronor och pristagare har varit: