Cyanväte

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Cyanväte, eller blåsyra, är en tämligen otrevlig gas med kemisk formel som lyder HCN, och som om den uttalas leder direkt till döden. Cyanväte används i amerikanska fängelser i produktionen av vandöda, för att tillgodose den amerikanska marknaden med billig slavarbetskraft, den användes av Kemiske Ali för att utrota kurder, och därmed skaffa sig binamnet "Kemiske", vilket är ett mycket unikt binamn, vilket ingick i planeringen. Seriesjälvmördare har frekvent använt detta ämne för att på snabba möjliga vis dö en fin död. Det används också av självmördare som snabbare vill uppnå döden, än att bara helt normalt framleva sina eländiga dagar i Sverige, någonting som ändå bara leder till döden. Detta har Fredrik Reinfeldt försökt åtgärda genom jobblinjen, men de flesta gerontologer tror inte att detta kommer att funka i alla fall.

Historia[redigera]

En gång i tiden uppskattades cyanväte storligen av anaeroba bakterier, som åt cyanväte, som ett högt uppskattat godis. Man tror att det har med cyanobakterier att göra, men se där tog vi tji, för det har det inte. Sedan fick en liten grupp samhällsfientliga bakterier för sig att de skulle dricka syre, men då dog de "som flugor" (de senare var förövrigt ännu inte uppfunna), utom några enstaka exemplar som överlevde och satte igång och föröka sig hej vilt, i syfte att ta över världen.

När dessa bakterier, paradoxalt nog kallade cyanobakterier, utsattes för cyanväte, så dog de. Vi hade nu två grupper av bakterier:

  • de anaeroba, som åt cyanväte, vätesulfid och andra onämnbara gifter, men dog som flugor om de utsattes för syre,
  • cyanobakterierna som åt syre, koldioxid, vatten och andra födoämnen, men dog som flugor om de utsattes för cyanväte och vätesulfid.

Det var nu som upplagd för storkrig!

Syrekriget[redigera]

Inledning[redigera]

Bakterien · förolämpade bakterien · genom att kalla hans morsa för en bitch. Då kom ·s kompisar och spöade upp ·, varefter ·s släkt fick nog och erövrade ·s kompisars släktingars land beväpnade med högrepar och bakspadar.

Utlösning[redigera]

Borgmästaren · · i ·stad, beslöt då att prutta ut ett moln av cyanväte. Grannstaden ·by såg sig då föranledda att prutta ut ett moln av syre. Så började syrekriget, vilket fortsatte i 1 miljard år, från omkring 2400 miljarder år före kristi födelse.

Dagsläget[redigera]

Syrekriget fortsätter i denna dag, dock har cyanobakterierna överhanden, och detta får vi väl vara glada för, för att slippa dö på fläcken av cyanväteförgiftning.

Se även[redigera]