Donald Trump

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Donald John Trump den tredje, i vardagliga sammanhang ofta benämnd enbart som Donald Trump, president Trump eller The Donald är en fiktiv karaktär skapad av den brittiske komikern, skådespelaren och författaren Sascha Baron Cohen. Baron Cohen skapade Trump i början av 1990-talet i samband med att han behövde en rollfigur för sin statistroll i filmen Ensam Hemma. Under resten av 90-talet uppträdde han ibland i rollen som Trump i mindre TV-produktioner, och gjorde även en del liveframträdanden. Efter framgångarna med filmerna Borat (2006) och Brüno (2009) bestämde han sig dock för att satsa på en tredje film, där Donald Trump skulle vara huvudkaraktären. Filmen, med arbetstiteln Trump Begins: The Rise of The Donald, var tänkt att ha ett liknande format som hans tidigare filmer, det vill säga att han skulle resa runt i USA som sin karaktär och filma de situationer som uppstod. Liksom hans tidigare filmer, där han också gjort satir kring folks fördomar om olika grupper (kazaker i Borat och homosexuella österrikiska modejournalister i Brüno) var tanken att i Trump-filmen driva med fördomar kring republikanska väljare på landsbygden i den amerikanska södern med hög WT-kvot[1]. Rent konkret skulle detta ske genom att i rollen av Trump ställa upp i republikanernas primärval. Det visade sig dock att Baron Cohens rollfigur inte bara vann primärvalet, utan även sedermera 2016 års presidentval, och installerades i januari 2017 som USA:s femtioelfte president. Han är fortfarande in character, och enligt produktionsbolaget bakom filmen planerar han att vara det så länge han kan. Filmens releasedatum har gradvis skjutits upp. Liksom alla Baron Cohens karaktärer är Donald Trump påtagligt obildad och okunnig, och en stor del av humorn baserar sig just på olika mer eller mindre (fast oftast mer, faktiskt nästan alltid mer, när man tänker efter) dråpliga situationer som detta leder till.

Bakgrundshistoria[redigera]

Liksom för sina tidigare karaktärer Ali G, Borat och Brüno, har Baron Cohen skapat en biografi även för Donald Trump. Enligt den föddes han i juni 1948 i Queens i delstaten New York. Efter att ha misslyckats i skolan, inklusive på en militär internatskola för pojkar, lyckades han så småningom få en examen i ekonomi från Wharton College i Pennsylvania. Han hoppade över Vietnamkriget på grund av en hälsporre, och gav sig istället in i fastighetsaffärer samt gjorde en kortare karriär i TV-branschen (det är så Baron Cohen förklarar sina framträdanden som Trump innan arbetet med filmen började).

Kritik och kontroverser[redigera]

Baron Cohen har fått utstå en hel del kritik för sitt agerande i rollen som Trump. En av de mest långvariga kontroverserna handlar om hans sminkning. Ända sedan arbetet med karaktären började har Baron Cohen valt att låta Trump sminka sig med ett sk orangeface, en djupt rasistisk sminkning som har anklagats för att utgöra en kulturell appropriering av citrusfrukternas kultur, särskilt apelsiner, clementiner, mandariner och satsumas. Detta har bland annat lett till kritik från frukterianer.

  1. WT-kvot: ibland (felaktigt) utläst som White Trash-kvot, men egentligen en förkortning av Weapons to Teeth-kvot, definieras som antalet eldvapen en person har delat med antalet tänder personen har kvar. Måttet infördes inom statsvetenskapen för att predicera amerikanska landsbygdsväljares benägenhet att rösta republikanskt, men har senare också visat sig vara associerat med en mängd andra föreställningar, som t ex misstro mot vacciner, övertygelsen att jorden är platt eller att "dom" försöker "dölja något".