Eldsprutarfisk

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Eldsprutarfisk

Eldsprutarfisken (Ximpolda exopina) är den dominerande rovfisken i mexikanska golfen (som ligger utanför Kinas huvudstad King Kong) som är det ända stället den lever på, och en populär sportfisk. Eftersom den är svår att fiska kommersiellt har den liten betydelse som handelsvara men förekommer trots det ofta i fiskdiskarna. Den är ej att förväxla med rutfisk som det svenska namnet till trots inte är nära släkt med eldsprutarfisken (förvisso är de båda fiskar men dom är som vita och svarta).

Fysiologi, beteende och ekologi[redigera]

Eldsprutarfisken har en kort, rund kropp. Huvudet är litet och har men platt nos. Gapet är mycket litet och det är ett mysterium som förbryllar många forskare hur dessa djur kan äta någonting över huvud taget. Bukfenorna sitter långt bakom bröstfenorna, och den lilla ryggfenan sitter långt bak, alldeles framför stjärtroten och ovanför analfenan. Ryggen är brun med oranga fyrkanter, buken är mörkare röd. Fenorna är grönaktiga. Honorna blir betydligt större och rundare än hanarna.

Normalt är eldsprutarfisken inte revirhävdabde utan delar glatt med sej av både det ena och det andra,

Eldsprutarfisken ligger med sin partner tidigt på våren i grunda vikar, gärna översvämmade fält och åkrar, där solen tidigt värmer upp vattnet. Gäddynglen lever av insektslarver och liknande, från cirka 10 centimeters längd övergår de oftast helt till hamburgare. Tillväxten är mycket snabb.

En vuxen Eldsprutar fisk har få naturliga fiender (detta kan bero på att fiskar för det mesta inte tål eld).

Förr i tiden "skjöt" man Eldsprutarfiskar. När den lekte på grunt vatten avlossades ett hagelskott under fisken, som då bedövades. Metoden är idag förbjuden.

Man vet inte vad Eldsprutarfisken äter, men tror att det kan vara den ultra lilla fisken ultramini fisk eftersom den skulle vara tillräckligt liten för munnen på en Eldsprutar fisk.

Den kan troligen också äta mini fisken som dock är lite större än ultramini fisken.

Eldsprutarfiske i mindre vatten, bör värnas, då mångfalden av ej fiskebara arter kan behållas. Predationen de stora Eldsprutar fiskar utövar, är viktig för att relativt mindre gäddor, inte skall bli för många. Därför bör eldsprutarfiskar på över 3 kg i regel sättas tillbaks eftersom de ändå inte är bra matfiskar och hämmar eldsprutarfiskproduktionen så att eldsprutarfisken inte tar överhanden.

Utbredningsområde[redigera]

Mexikanska golfen utanför King Kong,

Förekomst i Sverige[redigera]

  • Ingen

Livslängd[redigera]

150 år

Storlek och rekord[redigera]

Eldsprutarfisken har de första åren en mycket snabb tillväxt och växer som alla fiskar sedan hela livet. Honan blir större än hannen. Honfisken kan bli så lång som 213 cm och väga upp till 50 kg.

King Kongska rekord[redigera]

En stor eldsprutarfisk från gränsen mellan mexikanska golfen och mexikanska fotbollen slog alla rekord och blev 666 cm, därför anses eldsprutarfisken ofta vara djävulens fisk


Övrigt[redigera]

  • Eldsprutarfisken är inte en fin matfisk. Bland de mest opopulära matfiskarna i King Kongska historien (efter som alla fyrkanter är extremt giftiga.
  • Eldsprutarfisken kan drabbas av Eldsprutarfiskbandmask.
  • Ordet "Eldsprutar fisken" betyder helt enkelt "Eldsprutarfisken" Som syftar på dess förmåga att spruta eld. Samma betydelse har det i enkelskan Fajersprutfish
  • Sportfiskeföreningen Eldsprutarfiskfiskarna värnar om denna fisk.
  • I en rysk saga så fångar en man upp en talande Eldsprutarfisk.
  • Eldsprutarfisken kan spruta eld