En skällande hunds dagbok

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Denna artikel har inte kategoriserats. Kategorisera artikeln och hjälp till att förbättra Psyklopedin.

En skällande hunds dagbok är en medeltidsroman som utspelar sig i ett alternativt universum, där hundar har människor som husdjur, inte tvärtom. Boken skrevs av den danske författaren Douglas Adamsen, och publicerades 1997 av Verdamtes Førlag, Odense, Fyn.

Tema[redigera]

Boken beskriver tillvaron för hunden Mogens, en köpmansson från Lübeck som tillbringar tiden med att supa, slåss, spela på tärning och jaga billiga pudlar på obskyra barer. Innehållet består ofta i att skälla ut olika företeelser i dåtidens Lübeckska alternativa hund-universum, ofta med starkt sarkastisk ton, en yster fradga och svansfiftande ironisk humor.

Händelseförloppet avbryts av inträdet av den Gröna Döden, en rabies-liknande sjukdom som drabbar denna alternativa hundcivilisation, varefter Mogens plötsligt omvänder sig och blir djupt troende kristen muslim – speciellt för denna hundcivilisation. Han blir munk, och därefter en skabbig profet, som ägnar sig att skälla på de vantrogna korvätande buddhisterna som invaderar från öster, och hotar att bita strupen av den västliga muslimsk-kristna hundcivilisationen.

Därefter isolerar sig mogens på ett kloster, där han träffar en nunna, en dobbermann-pincher från Bulgarien. De börjar plötsligt få ett allvarligt tvivel på sin tro, beslutar sig från att rymma från klostret och från västerlandet, varefter de bosätter sig i Bagdad och gör många valpar, som gör karriär inom den Babyloniska stat som domineras av buddhism.

Där slutar boken, men Adamsen har lovat att en fortsättning skall komma ut den dag då hans schäfer Fenris har släppt bettet om hans högerhand.

Politisk samtidskommentar[redigera]

Boken anses av kritiker vara en välskriven, stark och pregnant kommentar på dagens Europeiska politik, med välriktade sparkar och ironier mot dagens politiker av många olika nationaliteter. "En skällande hunds dagbok" har nominerats till Apkallu-priset som delas ut av Obskurantia-kommittén i Hegels Anda.