Forsmark

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Forsmark är ett uppländskt vallonbruk, som specialiserat sig på brännvinsbruk och miss-. Vid tillverkningen uppstår så mycket värme att det räcker till för uppvärmning av stora delar av Svealand. Den tillverkade spriten konsumeras dock mest lokalt – inte i trakten, utan på själva bruket. Glada tillrop hörs under ljumma sommarkvällar, när det är liv i luckan på Härdsmältan, den populära puben, där man kan få is av tungt vatten till groggen.[1]

Säkerhetsvakten vid entrén kollar främst att man har 18-års leg, alternativt är ung och villig – kön är inte nödvändigt.

Kärnkraft[redigera]

Spriten bränns av diverse frukt, som äpple, strömming och lapskojs. Kärnorna är extra värdefulla, vilket gett denna energiform namnet kärnkraft. Miljöpartister gillar inte denna typ av energi, eftersom de inte är bjudna till efterfesten.

Överskottsvärme[redigera]

Från ventilationen på Härdsmältan utvinns så mycket värme att Öregrundsgrepen håller kring 42 °C sommar som vinter. Detta drar man fördel av genom att odla upp bl a malawiciklider och japansk blåsfisk (fugu) till Härdsmältans gourmetkök. Eftersom fugu på matsedeln ännu är en försöksverksamhet med upplärning av nya kockar, blir omsättningen på gäster lika hög som på personal. Ändå är ledningen mycket nöjd med resultatet hittills: Det tillför mycket nytt blod till rörelsen.[2]

Slutförvaring[redigera]

Använt bränsle och personal upparbetas i Härdsmältans grovkök – såna dagar vankas pytt i panna i personalmatsalen. Icke-användbart material slutförvaras i Härdsmältans potatiskällare, smakfullt inlindat i gladpack och silvertejp. Vid extra festliga tillfällen under den mörka årstiden, kan såna paket ställas ut på lämpliga platser i herrgårdsparken för att lysa upp och göra det lite hemtrevligt.

Noter och hänvisningar[redigera]

  1. Den vanligaste groggen är Självmördarn, som görs på HB (Hardsmaltan Brew) och Baileys efter ett hemligt recept:
    1 cl HB
    2 cl Baileys
    1 st levande självlysande malawiciklid
  2. Härdsmältans slogan är: Har du en gång ätit här, kommer du aldrig att äta någon annanstans.