Gädda

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Bouncywikilogo.gif
För tråkiga personer utan kosmisk smak, har de humorlösa åsnorna på Wikipedia en artikel om Gädda.
En gädda som "skyddar" sitt byte mot omvärlden.

Gädda (latinskt namn: Gäddifulius bubbelibubblicus) är en stooor fisk med smååå armar. Ordet "gädda" är portugisiska och betyder översittare, vilket syftar på att gäddor ofta hamnar allra överst i fiskenätet.

Gäddproblem och gäddkontroverser[redigera]

Anledningen till att gäddor ofta hamnar överst i fiskenät är att dom är så tröga så att dom inte fattar att det är en nödsituation, och fastnar innan alla andra fiskar hinner ta sig loss, på så sätt sätter sig gäddan som en stor klump i nätet över dom andra stackarna. Gäddor är som sagt riktiga översittare.

Tänk dig själv: du har hamnat i svår nödsituation och det finns en fri flyktväg, bara det att det ligger en stor jävla gädda i vägen, den vägrar dessutom flytta på sig eftersom den får solsting av att vara så nära vattenytan. Usch och fy!

Har du möjligen lite gäddproblem idag??? Jasååå... Du är inte ensam.

Användning[redigera]

Det finns positiva saker med gäddor också, till exempel kan man sy prima vinterjackor av dom, eftersom fiskar har så tät och varm päls. Gäddpäls går också att använda till att skura golv med, det går särskilt bra när man har bearbetat pälsen med tandborste. Ett annat hett tips är att täcka väggarna med inälvor från denna varelse, det funkar inte bara som isolering - det ser dessutom skitsnyggt ut, för att inte tala om hur gott det luktar! :)

Gäddans ursprungliga användningsområde var egentligen att göra fiskekrokar av deras ben.

År 1234 upptäcktes ett stoort grönt naturområde där det låg en stooor grön fisk i en stoor grön hink vid en stooor grön sjö, som mynnade ut i ett stooort grönt hav som var förgiftat av gröna kemiska bekämpningsmedel...

När man hittade denna fisk så fick den knappt plats i den lilla hinken, därför tänkte man: "Oooh, en sån stooor fisk, den kan vi böja till ryggraden på och göra cykelhjul av". Nä, så tänkte man inte alls, man tänkte: "Den där kan vi ha användning för. Ja vet! Vi gör fiskekrokar av den så vi kan fiska fler såna där och tillverka nya fiskeredskap som är avsedda för enbart gäddfiskning, vilket leder till att vi kan producera nya fiskeredskap som vi kan fiska nya gäddor med o. s. v." Men vad tjänar man på det här? Den frågan är ännu inte besvarad. Men en sak är säker: det funkar. Jaaaaaaaaaaaaa, va' kul! Det går att göra något som man inte tjänar på!!!

Förekomst[redigera]

Gäddor finns där det finns käk. Och käk finns där det finns sovande överklassgolfare. Sovande överklassgolfare finns där det finns lagom taggiga kaktusar att snarka på. Gäddan lever med andra ord i öknen. Det största utbredningsområdet finns i Gobiöknen, där antalet gäddor har uppmätts till cirka 240 000 i sanden, och 7 gäddor i närliggande sjöar.

Dom gillar inte vatten, ändå är dom beroende av det. Alltså inte så pass beroende så dom inte kan leva utan det, dom snarare missbrukar vatten som en drog, något man bara gurglar i sig på lördagar, alla andra dagar blir det sandbad istället. Och det är ju tur det, för vilka småfiskar står ut med att hela tiden ha en groteskt biffig gädda i hälarna hela dagarna? Just på grund av detta så har Naturvårdsverket instiftat en lag som säger att varje hungrig gädda måsta betala 2 kronor i böter när de jagar nån liten spigg, de behöver inte böta för att de skrämmer andra fiskar, utan på grund av att de är hungriga.

Numera får gäddorna roa sig med att både skrämma och äta upp sina egna artfränder istället. Det kommer parkvakterna se till.

Övrigt[redigera]

"Gädda" är även en titel för kommunalråd.

Eftersom jag antar att du som läser artikeln äter gädda just nu så... SMAKLIG GÄDDMÅLTID!