Göran Greider

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Göran Greider, pseudonym för Mats de Svenzon, född den 18:e mars 1936, död den 21 november 1902. Svensk mästare i krocket 1952, 1954 och 1963. EM-silver 1964. Tidsresepionjär. Författare till bl.a. Stoppboll! Hur de svenska storföretagen tog över badmintonsporten (Wahlström & Widstrand 1992, andra utgåvan 1996)

Biografi[redigera]

Mats de Svenzon föddes 1936 i Vadstena kloster, som ende sonen till en kringresande kvacksalvare, Herbert de Svenzon, och hans hustru Amalia (född Bernadotte). Den senares franska ursprung blev upphov till en segdragen rättstvist då skattemyndigheten i Härnösand (som då hade hand om alla ärenden rörande tredje- och fjärde generationens invandrare) vägrade godkänna att den unge Mats upptogs som medborgare i konungariket Sverige. Denna fråga fick en permanent lösning först sedan dåvarande statsministern Thomas Quick utfärdat en allmän flyktingamnesti i samband med OS i Ödeshög 1974.

Pseudonymen "Göran Greider" kom till när Mats 1986 återvände från USA, efter att ha castats som karaktären "Krusty the Clown" i teveserien The Simpsons, men avskedats och digitalt retuscherats bort ur pilotavsnittet eftersom hans tribaltatuerade könsdelar inte godkändes av den amerikanska filmcensuren. Anledningen till att han skaffade detta alter ego har diskuterats flitigt på flera online-forum relaterade till kortspelet "Magic the Gathering". Sannolikast var det för att undvika sammanblandning med sin namne, Mats de Svenzon.

de Svenzon/Greider dog 1902, i sviterna efter ett försök att tjäna pengar på aktiemarknaden med hjälp av en tidsmaskin konstruerad på KTH. Enligt uppgift ur dr Samuel Holsteins memoarer (Holstein var överläkare och professor på Serafimerlasarettet 1899-1915 där de Svenzon lades in) skulle detta delvis misslyckade försök ha skett någon gång under februari 2017. Den exakta dödsorsaken fastställdes efter obduktion vara en strejkande pacemaker, som lagt av på grund av den starka elektromagnetiska strålning som alstrades av den transformator som användes för att generera rätt spänning till tidsreseapparaturen.

Bibliografi i urval[redigera]

  • Bibeln (omtvistat, flera litteraturhistoriker vill i stället attribuera åtminstone delar av Bibeln till Lars Norén)
  • Extrapris på allt! (Broschyr med anledning av Svenljunga Domusvaruhus 10-årsdag 1982)
  • För ICA bokförlag:
    • Perklorid till vardag och fest (1981)
    • Gjut i betong! Vol 1: Juldekorationer (med Adam Alsing, 1988)
    • Gjut i betong! Vol 2: Smycken för han och henne (med Adam Alsing, 1988)

Se även[redigera]