Gandalf den vite

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Gandalf den vite är en av huvudpersonerna i J.R.R. Tolkiens boktrilogi Sagan om Ringen och grundaren av Ku Klux Klan. Han skickades till Midgård för att kämpa mot Saurons svarta tjänare.

Gandalf grå i samtal med Republikens President

När Sagan om Ringen skulle filmatiseras så blev fansen besvikna när Gandalf den Vite helt försvunnit ur handlingen och blivit utbytt mot hans mer politiskt korrekta bror, Gandalf den rosa.

Men fansen kunde dock glädja sig med att Saruman, iklädd en vit dräkt, fortfarande spelade en stor roll. Sarumans kanske kändaste uttryck är "My color will rise!". Det diskuteras i smyg om att Gandalf den Vites vithet uppkom efter en rejäl avrunkning av en viss Balrog djuuupt nere i Morias gruvor. Huruvida avrunkningen var frivillig eller ej förtäljer inte historien.

En halvbror , Gandalf den blå har i Sverige bildat ett gröna vågen-kollektiv med alverna Grönion , Brunelas och Gredelin samt komikern Martin Timell.

En (betydligt) äldre bror, Gandalf den bajsbrune, figurerar stundtals i Sagan om konungens återkomst. I filmatiseringen gestaltades han av skådespelaren och gnällspiken Claes Runheim.