Gobban

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Gobban (latin: Gobbanitim) är en mytomspunnen sagofigur som har historiska anor från 1200-talets början som har kommit att forma stora delar av dagens moderna samhälle.

Historisk betydelse[redigera]

Historien tros ha sitt ursprung från korsriddare Konstantin den store och mongolernas intåg i dagens Europa där figuren Gobban och Konstantin sida vid sida skall ha lett det stora mongoliska intåget i Ryssland, Polen och Ungern. Gobban kom att bli en synonym för styrka och odödlighet bland de mongoliska krigarna.

Vissa historieforskare hävdar att det till dags dato finns och utövas Gobbertska anor som har sitt ursprung till början av 1200-talet. Bland dessa ingår en tidstypisk dans de mongoliska soldaterna utövade inför stora krigståg. Dansen tros ha fungerat som en skrämseltaktik för att ingjuta rädsla bland fienderna och visa upp Gobbans storhet. Rörelsen som gäller att soldaterna kraftigt stampar i takt med högerfoten samtidigt som dem nästintill maniskt fäktar med högerhanden i luften skall ha skapat sådana vibrationer som fått marken att skaka långväga därifrån. Dansen, som kom att symbolisera överklass och herravälde, snappades hastigt upp av dåtidens adel som anammade den som sin egen och brukade den vid högtidliga festligheter. Än idag praktiseras mindre variationer av dansen vid pompösa societets sammankomster.

Efterkrigstiden[redigera]

I det moderna samhällets litteraturhistoria kan man hitta anknytningar till Gobban från så sent som 1940-talets fria Västtyskland. En av de första skriftliga omnämnandet om “Gobban” tros vara från Der Spiegel som gjorde en kortare artikel på högsommaren 1949 [1]. Artikeln nämnde en folksägen om Gobban som tros ha sitt ursprung på 1200-talet. Den skall ha spridits från mun till mun berättar om en mystisk, lång, smal, muskulös man med långt blont hår till axlarna som sägs leva i gränslandet mellan det som finns och det som inte finns.

Sägen om Gobban såg sitt största moderna uppsving i början på 1980-talet då TV och Radio snappade upp de historiska influenserna som kommit att påverka stora delar av det moderna psykosociala samhället. En krönika skriven av Frank Stocker för Die Welt [2] under Augusti 2001 nämner hur Gobban kom att kullkasta det västtyska utelivet, genom skapandet av en ny musikstil som kallades för ”Ocktlorol”. Musiken ansågs ha en stark negativ inverkan på unga människor, och föräldrar i hela Västtyskland förfärades. Detta ansågs långt in på 2000-talet ha varit startskottet till den ”Västtyska sexrevolutionen” [3], som kommit att prägla den liberala synen på sex i Västtyskland i flera decennier.

Se även[redigera]

Referenser[redigera]