Hälleflundra

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”No way!”

~ Kapten Ahab om hälleflundror

”Ego non baptizo te in nomine patris, sed in nomine diaboli!”

~ August Strindberg om Hälleflundrejakt

”En onämnbar fasa från bortom tid och rum!”

~ H P Lovecraft om hälleflundror

Introduktion[redigera]

Tänk er vanliga fiskar, t ex torskar eller abborrar, som bara simmar runt och är rädda hela tiden. De vet att hur stora och skräckinjagande de än blir, så finns det alltid en större fisk att vara rädd för. Den fisken är hälleflundran! Tänk er en torsk på 15 kilo, som just hittat en liten sej att mobba. Torsken vet att 15 kilo är relativt stort, så den simmar runt i fjorden och drygar sig hela dagarna. Alla andra fiskar hatar torsken, eftersom den tror att den är så tuff. Wham! Torsken finns inte längre, och en hälleflundra stor som en Volvo simmar upp från botten. Alla andra fiskarna flyttar sig så att hälleflundran kan simma iväg ostörd. Det vore slöseri med attityd att bete sig som om den ägde stället, eftersom alla redan vet att den faktiskt gör det. Felix Göttfert är P12a påtal om hälleflundra :D

Psyke[redigera]

Hälleflundror är rättvisa. De äter/dödar/lemlästar bara de som förtjänar det. Ibland håller de sig inte bara till andra fiskar. Jag hörde om en kille som åkte runt och fiskade, varefter han våldtog all fisk han fick och slängde tillbaka den. Det var en norrman, så han hette säkert Preben eller nåt sånt (förvisso heter bara inavlade danskar preben, men vilken annan än en inavlad dansk slulle dra till Norge och våldta fisk?). En dag när han låg och fiskade i en fjord fick han en marulk. ”Helvete vad ful!” skrek Preben, satte en papperspåse över marulkens huvud och knäppte upp byxorna. Längre kom han inte, förrän en 150-kilos hälleflundra hoppade upp i båten och våldtog Preben så hårt att han sprängdes!

Fångstmetoder[redigera]

Det är vetenskapligt bevisat att en 50-kilos grishalva är det bästa agnet, för de som är galna nog att försöka fånga hälleflundran. Hälleflundror hatar fiskare. Om de ser en 300-grams torskpilk som dinglar i vattnet brukar de nöja sig med att bita av linan, eftersom de vet att fiskaren är ute efter något annat. Om flundran ser en halv spädgris däremot, då bryter helvetet löst. Då vet den att det är personligt. 1995-2002 var den vanligaste självmordsmetoden i Norge att sätta sig i en jolle med en halv gris på ankaret. Till skillnad från andra självmordsmetoder är denna 100-procentig. För hälleflundrefiskaren är ekolod obligatoriskt, så att han kan vidta åtgärder när han ser 200 kilo asförbannade muskler kasta sig upp från botten. Åtgärderna består vanligtvis i att hoppa i båten bredvid (professionella fiskare har alltid en båt i reserv) och starta en motorsåg. När flundran kastar sig upp genom båten som grisen hänger från måste fiskaren försöka dekapitera flundran med motorsågen. Detta lyckas ungefär en gång av fem. Tre gånger av fem genomskådar fisken bluffen och anfaller den andra båten och den resterande gången svimmar fiskaren av den psykiska pressen.

Utbredning[redigera]

Hälleflundran är en pelagisk fisk, vilket innebär att den alltid dyker upp där man minst anar det. Inget vatten är för grunt eller djupt för flundran, vilket är orsaken till att man inte havsbadar i Norge. Insjöar är säkrare eftersom flundror inte tycker om sötvatten, men eftersom man inte väntar sig en hälleflundreattack där är riskerna paradoxalt nog extra stora. Om det finns dåligt med mat i havet kan en hälleflundra kortare perioder gå upp på land. 1998 plundrades en stormarknad i Bergen av ett dussin utsvultna flundror, med en medelvikt på 180 kilo. Fyra människor miste livet, och man har nu utrustat alla kustnära samhällen med speciella ”kveitestengsel”, som faktiskt fungerar ganska bra. Man kan dock fortfarande se hur den kustnära befolkningen nästan alltid är beväpnade med grovkalibriga vapen. Ammunitionstypen .600 Nitro Express är populärast. För en skicklig skytt kan det räcka med två sådana skott för att döda en flundra.

Fiender[redigera]

Hälleflundrans ärkefiende är havskatten. Det är en slemmig massiv fisk som har djurrikets förhållandevis minsta hjärna, vilket den kompenserar med tänder som kan bita av ett armeringsjärn. Havskatten anfaller ofta hälleflundror genom att skalla flundran i hög fart. Flundrans mottdrag brukar sluta i att havskatten sitter med huvudet intryckt två meter in i en bergvägg. Det har visat sig att den enda fienden som kan utgöra något egentligt hot mot hälleflundran är Chuck Norris, men han är oftast upptagen med att spöa ninjas.

Detta visste du inte om hälleflundror[redigera]

  • Alla hälleflundror föds vuxna, vilket är helt unikt i djurriket. Flundror på under 60 kilo existerar inte. Den blir inte vuxen, den blir vuxnare.
  • Den största hälleflundra som fångats vägde 350 kilo. Den fångades 1978 utanför Vannøya i norra Norge. Fångstredskapet var en kranbil och agnet var en zündapp.
  • En hälleflundras blodomlopp innehåller konstant 12-14% testosteron, och 6-7% adrenalin. Endast grävskopor har högre testosteronhalt.
  • Att döma av tuggmärken på oljeplattformar kan en hälleflundra bli 12 meter lång.
  • Hälleflundrans matsmältningskanal kan bryta ner samtliga kända grundämnen, inklusive arsenik, osmium, bly och uran-238.
  • När Greenpeace säger att vi måste rädda valarna, menar de från hälleflundran.
  • Norge gjorde nyligen hälleflundran till sitt nationaldjur, eftersom de inte vågade annat.
  • Vissa experter anser att Cthulhu egentligen är en hälleflundra.
  • När hälleflundror väljer att gå upp på land får det nästan alltid katastrofala följder för den lokala infrastrukturen.