Hämnd

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”Jag äter mina korvar varma, men hämnden äter jag kall.”

~ August Strindberg om Hämnd

Hämnd är en av maträtterna i det mongoliska kalla köket.

Ingredienser[redigera]

Hämnd tillagades traditionellt av avhuggna fiendehuvuden, gurkmeja, koriander, fler avhuggna fiendehuvuden och en gnutta grädde. Numera har mongolerna ytterst få fiender, då dessa alla gått åt till tillagning av hämnd, och rätten tillagas istället av särskilt uppfödda grisar. Gurkmejan kan med fördel bytas ut mot grus.

Servering[redigera]

Hämnd serveras ofta tillsammans med annat kallskuret. Rätten garneras vanligtvis med avhuggna fiendehuvuden, men då dessa är numer är sällsynta används ibland misslyckade artister i dansband. Detta serveringssätt lär ha gett upphov till det bevingade uttrycket "hämnd är en rätt som bäst serveras kyld".

Historia[redigera]

Det har länge tvistats om huruvida hämnd faktiskt varit en mongolisk rätt från början. Vissa folklivsforskare påstår istället att rättens ursprung snarare är juniliskt. I vilket fall som helst var rätten anammad i den mongoliska folksjälen så tidigt som 1268, då en Khan myntade det ovan benämnda uttrycket "hämnd är en rätt som bäst serveras kyld", varefter han åt ihjäl sig.

Hämnd i andra länder[redigera]

Hämnden spreds med mongolerna från Asien till Europa, där den i varierande former serverats på flera platser. Särskilt polackerna och fransmännen har fått äta mycket hämnd under historiens gång. Intressant nog har servitörerna härvidlag haft roligare än matgästerna. Exakt varför är inte klarlagt, men en flera hundra man stark forskargrupp i USA arbetar på att få fram ett svar.