Iron Maiden

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”Hej och välkomna till dansbandstimmen i Sveriges Radio P 4. Först ut i kväll är Iron Maiden med Dance in the Dark, en äkta dansbandsklassiker.”

~ Rånartjänst om Iron Maiden

Iron Maiden, svenska: Ironisk Mattant, är ett av de populärare brittiska feministiska dansbanden. Även om alla inte är riktigt överrens om det, är det många som tycker att Yo Mama på skivomslagen verkligen visar hur äkta dansbandsimage skall vara. Även sångtexerna har blivit populära, och många anser att så skall ett bra dansband sjunga. Namnet Iron Maiden kommer från den kvinnliga basistens BH av rostfritt stål, som hon träffsäkert kastade på publiken vid den bejublade konserten i kyrkan i Norge i förrgår. Eftersom hälften av medlemmarna lider av pensionärssyndromet reumatism, kan det någon gång ibland hända att de tar en paus och käkar lite piller under liveframträdanden men snart är de tillbaka på scenen igen. Iron Maiden byter medlemmar stup i halvkvarten och det är för att basisten Båtsman har väldigt kort stubin. Det räcker att någon säger ett enda ord om dennes dubbelhaka så får de sluta. Iron Maiden har haft många medlemmar genom tiderna, till exempel Pålle Danne som Båtsman sparkade på grund av hans kärlek för Hästar. Brazan Börje är en annan medlem som ersattes av Brosk Flickinson år 1989.

Innehåll

[redigera] Karriär (1965-nutid)

Iron Maiden träffades på karaokebaren Ökenrapen år 1965. Det började med basisten Bale Båtsman som svängde loss till "Vid En Liten Fiskehamn" av Stefan Borsch, efter en liten stund så kom det fler folk och sprang upp på scenen bla, Gnägget,


[redigera] Dance Band Song of the Year

Sånger som 2 Minutes to Läggdags och Bring Your Daughter...To the Dancer framröstades i Storbritannien till "Dance Band Song of the Year" ("årets dansbandssång") åren 1974 respektive 1980. Även sången Iron Hemmafru har blivit väldigt populär. Andra succélåtar är:

  • Shakin' Free
  • Piece of Dance
  • Hallowed Be Thy Goat
  • Fun on the Hills
  • Mother Dancing
  • Dance of Birgit
  • Lord of Dance
  • Quest for the dancer
  • Holy Dance
  • The Dancer
  • The Longest Dance
  • Dance Silent Dance Deep
  • Public Danca' Numba' One
  • XXX The Letters of the dancer
  • Number of the dancers
  • Fear of the Dance
  • Dancechild
  • The Rime Of the Fat Dancer


[redigera] Diskografi

  • Iron Maiden (1970)
  • Dancers (1971)
  • The Number of the Feast (1972)
  • Piece of Stefan (1973)
  • PowerBorsch (1974)
  • Somewere in the 70's (1976)
  • Seventh Stefan of the Seventh Borsch (1978)
  • No Pajer for the Fatty's (1980)
  • Dance in the Dark (1982)
  • The Byx Factor (1985)
  • Virtual TaxI (1988)
  • Brave New Bird (1990)
  • Dance of Birgit (1993)
  • The Matter of Song and Dance (1996)
  • The Final Flamingo (2006)

[redigera] Medlemmar

Mall:Detaljer

Nuvarande medlemmar
Livemedlemmar
  • Kenny Starfighter (Kör) (1978-nutid)


Grundmedlemmar
Personliga verktyg
Visa och manipulera namnrymdsdata

Varianter
Åtgärder
Navigering
kollektivet
Verktygslåda
På andra språk