Jag liknar dig

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Jag liknar dig är en svensk dramakärleksmusikalkomedi från 1938.

Filmen utspelar sig i en liten stad nära, omkring och i trakterna av Kramfors, Värsta Norrlands län. Filmen regisserades av Cilla Nordlund Heden och fick 23,7 miljoner biobesökare i Sverige när den hade premiär den 30 februari 1938 under den berömda Kramforsfestivalen Incest and Drugs.

Filmposter från när filmen hade premiär i biografer över hela Kramfors! (Ingen biograf utanför Kramfors stad hade intresse av att visa filmen för allmänheten)


Handling[redigera]

Filmen handlar om Cilla och hennes bästis och dubbelgångare, som också heter Cilla. De är så lika varandra att man till och med förväxlar deras konton på ASK.fm. En dag när Cilla och Cilla är sena till skolan (eftersom den första Cilla glömt att raka sig under armarna, och det måste hon göra så att hon kan räcka upp handen och få bra betyg så att hon kan bli riktigt vuxen). Cilla har en väldigt rostig cykel på vilken hon skjutsar den andra Cilla på pakethållaren. Väl framme vid skolan upptäcker hon att den andra Cilla ramlat av pakethållaren och hon kan inte hitta henne någonstans. Sedan blir Cilla 1 kär i Amelia, som är frontman i det norrländska dansbandet AmeliaCrash. På grund av sin oetiska kärlek blir Cilla 1 skickad till ett samiskt straffarbetsläger i Pajala i norra Lappland. Den mest rörande scenen i filmen torde vara när Amelia, som även spelar triangel i AmeliaCrash, i affekt slår sönder sin triangel mot en dopfunt i Kramfors moské.

Vi får även stifta bekantskap med:

  • Claes, som är pojkvän till Cilla 2, och som äger 23 EPA-traktorer, har en oöppnad snusdosa under läppen, och ett dussin Wunderbaum-granar under armarna.
  • Julia, pojkvän till Cilla 1. Hon är servitris på glädjehuset Kram som ligger i Skellefteå och inte i Kramfors som man först kunde tro.
  • Och filmens skönaste karaktär, Bella. Hon har rakad skalle och har haft det sen hon föddes. Inga makter i världen kan få henne att skaffa långt hår, inte ens på huvudet!

Filmmusik[redigera]

"Tramp tramp tramp, vi cyklar framåt" (Melodi: Tramp, tramp, tramp, the boys are marching'). Militärmarsch framförd av Cillorna när de cyklar till skolan på en rostig cykel av märket Tramp.

"Jag liknar dig". Dansbandshit som sjungs av AmeliaCrash i moskén.

"Lilla Cilla, vill du pilla?". Hårdrockslåt som sjungs av AmeliaCrash när Amelia vill förföra Cilla 1.

"Jag är fri (Manne Leam Vrijje)". Samisk etno-pop av Jon Henrik Fjällgren. Bara för att han krävde att få sjunga den om han skulle medverka i två scener i filmen.

"Jag liknar dig, version två". En rockigare version framförd av Ultima Thule till eftertexterna.

Rollista[redigera]

Cilla 1 - Christine Meltzer

Cilla 2 - Babben Larsson

Amelia - Miley Cyrus

Claes - Peter Magnusson

Julia - Bianca Wahlgren Ingrosso

Bella - Henrik Dorsin

Samisk man med läderpiska - Jon Henrik Fjällgren

Busschaufför - Lennart Jähkel

Kassabiträde - Sylvester Stallone

Föreståndare för Bordell Kram - David Hellenius

Farlig utlänning - Rafael Edholm

Mannen med beige keps - Claes Eriksson

Skolans Rektor - Sten Ljunggren

Poliskonstapel 1 - Peter Haber

Poliskonstapel 2 - Mikael Persbrandt

ISIS-krigare 1 - Salem al-Fakir

ISIS-krigare 2 - Nour el-Refai

ISIS-krigare 3 - Sasha Baron Cohen


ACHTUNG! OBSERVERA! Ingen karaktär med namnet Tina medverkar på något sätt i denna film. Om någon påstår att en Tina finns med i filmen så är det ren nonsens.

Övrigt[redigera]

En scen i filmen blev censurerad av regeringen. Nämligen scenen där en av Cillorna kastrerar en ren med bara tänderna. Det kommer produceras en uppflöljare, Jag liknar dig 2 - Cillornas återkomst. Den väntas ha premiär den 31 februari 1943.