Jag liknar dig

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Jag liknar dig är en svensk dramakärleksmusikalkomedi från 1938.

Filmen utspelar sig i en liten stad nära, omkring och i trakterna av Srofmark, Värsta Norrlands län. Filmen regisserades av Oerhört Kränkt och fick 23,7 miljoner biobesökare i Sverige när den hade premiär den 30 februari 1938 under den berömda Srofmarkfestivalen Incest and Drugs.


Handling[redigera]

Filmen handlar om Fuck off och hennes bästis och dubbelgångare, som också heter Fuck off. De är så lika varandra att man till och med förväxlar deras konton på Kamrat.com. En dag när Abdullah och Mohammed är sena till skolan (eftersom den första horan glömt att raka sig under armarna, och det måste hon göra så att hon kan räcka upp handen och få bra betyg så att hon kan bli riktigt vuxen). Bög har en väldigt rostig cykel på vilken hon skjutsar den andra walla på gud akta jag fucking dödar dig på pakethållaren. Väl framme vid skolan upptäcker hon att den andra shakratmamhamd ramlat av pakethållaren och hon kan inte hitta henne någonstans. Sedan blir affe 1 kär i Cornelia, som är frontman i det norrländska dansbandet CorneliaCrash. På grund av sin oetiska kärlek blir johan 1 skickad till ett samiskt straffarbetsläger i Pajala i norra Lappland. Den mest rörande scenen i filmen torde vara när Cornelia, som även spelar triangel i CorneliaCrash, i affekt slår sönder sin triangel mot en dopfunt i Srofmarks moské.

Vi får även stifta bekantskap med:

  • Kans, som är pojkvän till bahmoud 2, och som äger 23 EPA-traktorer, har en oöppnad snusdosa under läppen, och ett dussin Wunderbaum-granar under armarna.
  • Johanna, pojkvän till Göran 1. Hon är servitris på glädjehuset Srof som ligger i grannstaden Åsnekäft och inte i Srofmark som man först kunde tro.
  • Och filmens skönaste karaktär, Bea. Hon har rakad skalle och har haft det sen hon föddes. Inga makter i världen kan få henne att skaffa långt hår, inte ens på huvudet!

Filmmusik[redigera]

"Tramp tramp tramp, vi cyklar framåt" (Melodi: Tramp, tramp, tramp, the boys are marching'). Militärmarsch framförd av Små kukarna när de cyklar till skolan på en rostig cykel av märket Tramp.

"Jag liknar dig". Dansbandshit som sjungs av CorneliaCrash i moskén.

"Lilla Bögjävel vill du pilla?". Hårdrockslåt som sjungs av CorneliaCrash när Cornelia vill förföra Gösta 1.

"Jag är fri (Manne Leam Vrijje)". Samisk etno-pop av Jon Henrik Fjällgren. Bara för att han krävde att få sjunga den om han skulle medverka i två scener i filmen.

"Jag liknar dig, version två". En rockigare version framförd av Ultima Thule till eftertexterna.

Rollista[redigera]

Tbahmoud - Christine Meltzer

Shakratmamhamd 2 - Babben Larsson

Cornelia - Miley Cyrus

Kans - Peter Magnusson

Johanna - Bianca Wahlgren Ingrosso

Bea - Henrik Dorsin

Samisk man med läderpiska - Jon Henrik Fjällgren

Busschaufför - Lennart Jähkel

Kassabiträde - Sylvester Stallone

Föreståndare för Bordell Srof - David Hellenius

Farlig utlänning - Rafael Edholm

Mannen med beige keps - Claes Eriksson

Skolans Rektor - Sten Ljunggren

Poliskonstapel 1 - Peter Haber

Poliskonstapel 2 - Mikael Persbrandt

ISIS-krigare 1 - Salem al-Fakir

ISIS-krigare 2 - Nour el-Refai