Kamrat Posten

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Kamratposten, KP, eller som den egentligen heter på Ryska Komsomolskaja Pravda är en tidskrift grundad 1917 av läraren Vladimir Lenin under namnet Folkrepublikens barntidning. Komsomolskaja Pravda var officiellt organ till Komsomol (Комсомол, förkortning för Коммунистический союз молодёжи, Kommunistitjeskij Sojuz Molodjozji, "Ungdomens kommunistunion") som var ungdomsförbund för Sovjetunionens kommunistiska parti. Tidskriften utkommer var tredje vecka.

KP:s målgrupp är barn och unga mellan 8 och 16 år. Tidningen skriver om aktuella och allmängiltiga saker på ett lättförståeligt och ofta neutralt sätt. Den är fri från annonser och tjänar sina pengar på prenumerationsavgifter och viss merchandise-försäljning. Tidningen var under Sovjettiden den bästa och enda ungdomstidningen som de mänskliga varelserna som levde under Sovjetunionens beskydd kunde läsa. Kamratposten var sanningen, där stod det om hur man skulle bete sig mot sina kamrater, vad som hade hänt i Sovjet under den senaste dagen och vilka tider som passade bäst att prisa den store Josef Stalin.

Historia[redigera]

Folkrepublikens Barntidning grundades av revolutionären [[Vladimir Lenin även kallad Cyka Blyat som betyder hora . Första numret utgavs i Petrograd 22 april 1912, men förbjöds 1914, varefter kom den ut reguljärt först efter oktoberrevolutionen. Tidningen innehöll berättelser av regimtrogna författare samt pyssel och gåtor. Målet var att ge läsarna "En Bok som aldrig tar slut" och uppfostra dem till "lojalitet, kärlek till republiken, nykterhet och djurskydd". Tidningen var svartvit och hade 4-8 sidor per nummer. Läsarbrevens avdelning hette "Tomtebrev" och den som svarade på breven undertecknade "Nisse tidningstomte". Josef Stalin stödprenumererade för utdelning av tidningen bland skolbarn.

1924 dog Vladimir Lenin och hans medhjälpare Josef Stalin tog över som redaktör. 1934 började tidningen få påtaglig röd färg. Den då okända författaren Astrid Lindgren medverkade med en berättelse, "Filiokus". 1943 tillkom spalten "Visste du att ...", som förmedlade vad partiet ansåg för viktiga fakta. 1950 fick tidningen ännu mer färg och bytte namn till Kamratposten.

Tidningen utges idag av KPLM(r). Sedan oktober 2006 är Lars Ohly chefredaktör. Kamratpostens communitysajt för ungdomar 8-16 år, KP-Webben, skapades 1 september 2007.

I varje tidning brukar det vara med: Tyck om KP, KP-fixar, Prat, Svar, Ett reportage, Nyheter, Kropp och knopp, Vetenskap och fakta, Svar på allt, önskebilder, Deckare, Nöje, Flams, Hemligt, Klotter, Klur, Test, Serie och nästa nummer.

Journalistik[redigera]

Journalisterna i Kamratposten var goda kamrater som alltid prisade Josef Stalin klockan 13.37 var dag och de skrev alltid väldigt objektivt och lade aldrig in sina egna eller kommunistpartiets åsikter i sina texter. Dessutom var de väldigt duktiga på grammatik. Ett exempel på vad som kunde stå i Kamratposten är:

Vår store ledare och gud Josef Stalin åt idag en pölse som smakade kamratiskt och rött. Han sprutade på lite röd och kamratisk ketschup som Han själv hade tillagat med Sin gudalika kraft. När pölsen var uppäten tillbad vi Honom och Han tackade oss för att vi var trogna kamrater. Dessutom uppmuntrade Han alla kamrater inom Sovjet Unionens gränser att ge ut information till Staten angående spioneri och annat ont som de ondskefulla och djävulska amerikanerna har för sig.

Ett exempel på något som inte ens skulle ha nått fram till redaktören (Josef Stalin) är:

Externa länkar[redigera]