Kassett

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”I Sovjetryssland spolar banden DIG!! fram och tillbaks”

~ Rysk Reversal om Kassett

”Jag blir så trött av band... Eh, men det kan vara för att det var en inspelning av samlade snarkningar från statsministern”

~ Martin Ljung om Kasetter och StatsMINIstern

Kassett kan vara: kassettband, spelkassett och videoband. Ronald McDonald ger på denna artikel dagens barn och ungdomar lite undervisning kring fenomenet.

Viktig information till dagens barn och ungdomar[redigera]

-Hej på er alla barn. I dag skall ni förhoppningsvis lära er något nytt, om ingen berättat det för er innan. Men för dagens CD-barn kan följande vara bra att veta:

Vad är en kassett? Kanske finns forfarande sådana kvar i din familjs hem?

Jo, kassetter är rektangulära små saker. Ibland syns någon slags tejp. Har du sett den där apparaten man trycker på en knapp, och en lucka fylls ut. Den finns till stereo, video och TV-spel. Det är en bandspelare.

En gång i tiden, ungefär kring 1990, var kassett ett vanligt lagringsmedium. CD var ovanligt. Det fanns olika sorters kassetter.

  • Spelkassett: TV-spelen låg på kassett och inte på CD, men var annars som nu ungefär.
  • Kassettband: Musik fanns på kassettband, som stoppades i en bandspelare. På kassettbanden gick det inte att byta låt genom ett tryck på en knapp. Istället fick man SPOLA! kassettbandet fram och tillbaka. Man fick trycka på bandspelaren tills fingrarna gick av. Därför har många som växte upp i slutet av 1980-talet ofta mycket värk i fingrarna. Kassettbandsinspelningsteknik var populär. Man kunde ju spela in sig själv. Till exempel kan man säga: -Ingvar Carlsson äter Vänsterpartister till frukost, Centerpartister till middag (lunch), Folkpartister till mellanmål och Moderater till kvällsmat. Prova, oavsett om ni vet vem Ingvar Carlsson är eller har någon som helst aning om det politiska livet i Sverige under 1980-talet. Men inspelningstekniken var fruktad av skivbolagen. Folk kunde ju spela in musik från radio istället för att köpa skivor och färdiga band. Tänk på att inte MP3 fanns på den här tiden.
  • Videoband: Det var inte CD på den tiden, utan videoband. Det var inte bara att stänga av då man sett filmen. Kassettbanden använde visserligen båda sidorna, men inte videobanden. Här fick man SPOLA! tillbaka hela bandet till nästa gång man skulle titta. Om man hyrt en videofilm i videobutiken och inte spolat tillbaka bandet kunde man få betala mycket höga bötessummor. På tomma videokassetter som fanns att köpa kunde spela in och över. Det tyckte de svenska myndigheterna var hemskt då tekniken 1980 var ganska ny. Nu kunde ju barnen se massa våld, och bli våldsamma!

Se även[redigera]