Kronblom

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Kronblom är den klassiska bögfarbrorn personifierad (jfr gärna farbror Blå) och saknar nästan motstycke i både nu- och dåvarande seriepress. Han är den improviserat eleganta kufen med ett förmodat förflutet som återfinns på de flesta mindre orter. Vinkelboda där Kronblom bor och verkar är förresten ett anagram för Venk-Labido, som var en klubb och tillika samlingsplats för gay-personer i det sena 20-talets Uppsala.

Idén till Kronblom föddes enligt sägnen över ett par stöddiga Gröna Hissen som Elov Persson och den då teologistuderande Pastor Keijne lät svepa i sig på den ovan nämnda klubben. Tanken var att den duktiga tecknaren Persson skulle skapa en figur som speglade det dekadenta och världsfrånvända som präglade dåtidens gay-scen. Resultatet stod inte att vänta på sig utan dagarna efter så presenterades Kronblom. En lång och smärt karl i ett skenäktenskap som underförstått hade bögat bättre och hårdare än någon annan tidigare hade gjort.

Alla som minns Jultidningsförlagets album från -67 minns säkert också historien om hur Kronblom bjuder in en hel pluton för honom erotiskt uniformerade vänpliktiga i den hastigt tillredda bastun samtidigt som Malin (hans lagvigda hustru) är instängd i vedboden, en vedbod som både bokstavligt och bildligt får illustrera det förakt som serieskaparparet ville föra fram mot de gängse könsrollerna.