Lordi

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Lordi anno 1979.
Lordis image anno 2006 är lite annorlunda för ett dansband, men deras musik är definitivt dansbandsmusik.

”Detta är en revansch för oss orcher.”

~ Mister Orch om Lordi

”Efter år av heavy metal-framgångar i Eurovision Song Contest segrar äntligen ett dansband.”

~ Tony Blair om Lordi

”Är det monster? Är det orcher? Nej, det är dansbandet Lordi!”

~ Kjell-Olof Feldt om Lordi

Lordi är Finlands populäraste ondaste dansband, även om de på senare år ändrat sin image lite grann jämfört med hur de såg ut under 1970-talet och 1980-talet, och istället satsat på att marknadsföra sig som ett så kallat wannabe-hårdrocksband även om de fortfarande framför dansbandsmusik. Det kan vara bra för dagens barn och ungdomar att veta det, så därför bör de framför allt titta på övre bilden, som avspeglar den imagen de hade fram till 1995, då de började klä sig som folk på den tiden framställde orcherna i propaganda. De första åren fick Lordi mycket kritik för detta, och skrämde iväg folk som trodde det var Orcher som tagit över bandet och mördat övriga bandmedlemmar. Då hatet mot orcher på senare år minskat, har förståelsen för Lordis nya image ökat.

I Eurovision Song Contest 2006 sjöng Lordi sången Dance Banana Hallelujah, som vann "hela skiten" och blev en monsterhit. För orcherna är detta en otrolig revansch. Just nu turnerar de runt i Jordens alla folkparker, och de är på väg att bli världens populäraste dansband någonsin. Lordi ville skrämma den svenska mjukrockaren Carola Häggkvist med sin låt "Dance Banana Hallelujah".

Medlemmar[redigera]

Diskografi[redigera]

  • Bli hård, 2001
  • Sätt på den, 2003
  • "Jag hade en mardröm...", 2004
  • Monsterduschen, 2006
  • Dansbandokalypse, 2006
  • Den blomstriga drömmen, 2009
  • "hard rock cafe halleluljah", 2045