Münchhausen

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Hieronymus Friedrich Theophrastus Bombastus, Freiherr von Münchhausen var en tysk baron och halvgud och religionsgrundare, som genom alkemi kom i besittning av magiska krafter varefter han kunde genomföra stordåd, som användes för att lösa diverse uppdrag i tjänst hos hertig Antonius Ulrich, i strid mot turkiska ottomaner. Efter att ha tjänstgjort i denna strid, drog sig Münchhausen tillbaka och undervisade ett litet antal lärjungar i alkemi, samt gjorde spådomar som bland annat förutsade Psyklopedins uppkomst, varför Münchhausen bland Psyklopedins stora anhängarskara anses som en tidig proto-Psyklopediker och halvgud.

Start[redigera]

Theophrastus Bombastus, som den lille parveln kallades i familjen, växte upp på ett stort gods i Donnerwetter i Überheim i Hannover, och blev snart en stor stark stilig man som tjänstgjorde som page åt mystikern och kungen Anthonius Ulrich II av Brunsweick-Büttelslafen, vilken i slottskällaren hade ett alkemiskt laboratorium med vilken han framställde De Vises Sten och andra obestämda substanser, bland annat gröna sörjor som utseendet till trots passade alldeles utmärkt på morgonsmörgåsen.

När den unge, eller junge, som man skulle sagt på tyska, när der junge Theophrastus Bombastus var ledig så strosade han omkring i slottsgångarna i hopp om att kunna charma litet yngre pigor att liksom lägga an på så där ni vet. En kväll gick han förbi en av de lägre gångarnas dörrar och hörde därinnanför en skrovlig sång:

jag blandar gift här, mest hela dagen,
jag blandar gift, och o hurraa!

Det var naturligtvis Anthonius Ulrich's gamla alkemiske farfarsfar, som blandade ihop livselixir för att ytterligare förlänga sitt 125-åriga liv med ett par år. Han var en krokig grå gubbe som såg ut som en korsning mellan en knotig fjällbjörk och en gran full med skägglav. Han såg inget vidare, på grund av sin höga ålder så vips svepte vår hjälte in i rummet och hällde ner ett kärl innehållande De Vises Sten liquidus (att intagas flytande i munnen) i sin fickplunta som normalt användes för starkaste brännvin att lura i intet ont anande pigor, men som för närvarande var tom. Så började Theophrastus Bombastus karriär i supermannabranchen, den tidigare varianten.

Münchhausens stordåd[redigera]

Fortsättning följer, missa inte nästa avsnitt!