Max Hamburgerrestauranger

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Max Hammarby sjöstad 2012.jpg

Max Burgers Aktiebolag, tidigare Max Hamburgerrestauranger AB, är en svensk hamburgerkedja som grundades 1968 i Gällivare av Curt Bergfors och Britta Fredriksson. Max har 127 restauranger i Sverige, sex i Norge, tre i Danmark, tre i Egypten och fyra i Polen. 2019 fanns totalt 143 restauranger i världen under varumärket Max. Företaget hade då omkring 5 500 anställda och ägs och drivs av familjen Bergfors.

Historik[redigera]

"Krysset" i Skellefteå finns kvar på Sörböle sedan 1970. Den ursprungliga restaurangen på bilden brann dock ned 2016.
En Max-restaurang i Lund.

Max inledde sin verksamhet i Gällivare 1968 då Curt Bergfors tillsammans med sin sambo öppnade X-grillen, som var en grillkiosk med snabbmat. Grillkiosken var inhyst i den östra änden av bensinstationen Uno-X, som låg vid Västra Kyrkallén. Två år efter starten bytte de namn till Max efter ägarens smeknamn, och öppnade en restaurang i Skellefteå och en på Midgårdsvägen i Luleå. Sedan dess har restauranger etablerats runt om i Sverige, och sedan 2011 också i Norden och ett fåtal andra länder Den ursprungliga Max-restaurangen i Gällivare (som "bara" var en grillkiosk) finns inte längre kvar (dock står en annan snabbmatsrestaurang på stället), vilket däremot den andra (Skellefteå) och tredje restaurangen (Luleå) gör. Den i Skellefteå har aldrig bytt namn och heter sedan 1970 X-grillen (i folkmun "Krysset"), men drivs av Max Hamburgerrestauranger AB med ett sortiment som avviker från det gängse Maxutbudet. "Krysset" kan närmast liknas vid en större hamburgerkiosk, då all försäljning sker utomhus genom en vägglucka. Det finns även två vanliga Max-restauranger, en i korsningen Kanalgatan/Viktoriagatan (E4) alldeles vid gränsen till centrum, den andra på Solbacken. På en del restauranger har menyn utökats med lokalanknutna hamburgare, oftast med speciella ingredienser. I exempelvis Visby kan man beställa lammburgare och i Partille kan man få en så kallad "göteborgare", en burgare med västkustsallad på. I Skellefteå kan man få en "Bureburgare" med gurkmajonnäs. Max har även lanserat flera av sina produkter för butiksmarknaden: Djupfryst mat med kycklingråvara i samarbete med Kronfågel.

Bolaget[redigera]

Aktiebolagets verkställande direktör är Richard Bergfors och vice verkställande direktör är Christoffer Bergfors. De är båda söner till grundaren Curt Bergfors, som fortfarande är verksam i bolaget som Arbetande Styrelseordförande. Företaget har sitt säte och huvudkontor i Luleå. Dock finns det ett filialkontor med marknadsavdelning, byggavdelning och verkställande direktörens kontor i Stockholm. Formellt är Max Burgers AB del i en koncern, där moderbolaget heter Max Hotell- och restauranginvest AB.

Ägande[redigera]

Curt Bergfors äger 77,5 % av företaget, och hans söner Christoffer, Rickard och Wilhelm Bergfors äger 4,5 % vardera. Stiftelsen Rättvis Fördelning äger 9 %

Kronologi[redigera]

Årtal Händelse
1968 X-grillen öppnades av Curt Bergfors och Britta Andersson i Gällivare.
1970 X-grillen bytte namn till Max. Man öppnar en restaurang i Skellefteå.
1971 Första restaurangen i Luleå, på Midgårdsvägen, öppnades.
1973 Första restaurangen i Piteå öppnades.
1975 Andra restaurangen i Skellefteå öppnades.
1976 Första restaurangen i Umeå öppnades.
1979 Le Bistro Petit Maxim, en gourmetrestaurang, öppnades i Luleå.
1980 Steak & Bread, en hamburgare med lökringar och barbecuesås introducerades.
1981 Restaurangen i Piteå byggdes om. Första restaurangen i Boden öppnades. Max Drugstore & Deli, öppnades i Luleå.
1982 Sveriges största solarium öppnades och invigdes av Frank Andersson. Samma år öppnades också Sveriges största videobutik, Max Video, med över 600 olika filmtitlar, i Skellefteå och Luleå. Max introducerade även ett nytt hamburgerkött av eget recept. Samma år öppnades även första restaurangen i Stockholm. Den ligger på Drottninggatan och har två plan.
1983 Max Hotell med 83 rum öppnades i Luleå.
1984 McDonalds stämmer Max då de ansåg dubbelburgaren "Big Max" vara för namnlikt "Big Mac" och efter förlikning kallas Max burgare därefter "Big!"
1985 Första restaurangen i Sundsvall öppnades. Samma år öppnades ytterligare en restaurang i Luleå, och Max köpte upp Luleå Stadshotell. Omsättningen för koncernen ökade med drygt 400 %. Max instiftade ett stipendium för idrottande ungdomar från Norrbotten på 25 000 kronor.
1986 Max Supreme, en hamburgare med ost och bacon introducerades.
1987 Maxboxen, en liten måltid för barn, introducerades.
1990 Första restaurangerna i Uppsala och Gävle öppnades. Max utökade sin hotellverksamhet och köpte upp SAS-hotellet i Luleå. Max köpte McDonald's lokaler i Luleå och Umeå.
1991 Ny restaurang i Gävle öppnades. Samma år instiftades Ebbastipendiet, till minne av medarbetaren Ebba Bergström. Varje år delas stipendiet om 100 000 kronor ut till medarbetare som gjort något utöver det vanliga.
1992 En TexMex-meny introducerades som menyval på Max.
1993 Max De Luxe, en hamburgare med två olika sorters ost och bacon, 180 gram, introducerades. Samma år öppnades också första restaurangen i Jönköping.
1994 Nya restauranger öppnades i Barkarby och Linköping.
1995 Nya restauranger öppnades i Eskilstuna och Örnsköldsvik.
1998 Nya restauranger öppnades i Solna, Visby (världens första drive-in för cyklarMall:Källa behövs, så kallade "bike-in") och Luleå. Max tog också över Clock i Uppsala och Örebro.
1999 Max avyttrade hotellrörelsen och satsade helt på hamburgare. Samma år öppnade Max en restaurang i Södertälje.
2000 En ny restaurang öppnades i Borlänge.
2001 Nya restauranger öppnades i Bollnäs, Jönköping, Karlskrona, Lund, Norrköping, Vårby, Västerås och Örebro.
2002 Nya restauranger öppnades i Luleå, Hyllinge, Löddeköpinge, Sundsvall, Södertälje, Uppsala, Visby och Helsingborg (Väla). Under året lanserade Max nyckelhålsmärkta måltider och började reducera mängden fett i hela sortimentet.
2003 Max utökade och byggde ut restaurangen i Örnsköldsvik.
2004 Två restauranger öppnades, Hamngatan i Stockholm och på Behrn Arena i Örebro. Max började att erbjuda trådlöst internet på alla restauranger.
2005 Nya restauranger öppnade i Borås, Hammarby Sjöstad (startskottet för nya Max Express-konceptet) och Åre. Samarbete med Samhall gav handikappade jobb som värd/värdinna på restauranger. Ägaren Curt Bergfors säger att målet är att varje restaurang ska ha minst en med handikapp anställd år 2012. Max startade egen webbradio.
2006 Nya restauranger öppnades i Linköping, Halmstad, Helsingborg (Södergatan), Partille, Uppsala, Kristianstad, Trollhättan, Växjö och Stockholm (Vasagatan).
2007 Frisco-menyn och GI-burgare introduceras. Nya restauranger öppnades i Nyköping, Värnamo, Ystad, Halmstad, Trollhättan (Överby köpcenter), Karlstad (2 restauranger) och på Arlanda flygplats.
2008 Nya restauranger öppnades i Lund (Nova), Västerås, Uppsala (E4:an), Haparanda, Sundsvall (Birsta), Skövde, Östersund, Karlskoga (E18) och Malmö (Stortorget)
2009 Företagets äldsta kvarvarande restaurang, den på Midgårdsvägen i Luleå, totalförstördes den 25 maj i en brand. Branden startade i en däckverkstad i samma byggnad och förstörde också en färgaffär och en butik för hemelektronik. Nya restauranger öppnades i Göteborg, Nordby, Nyköping och Kista.
2010 Maxrestaurang på Midgårdsvägen i Luleå byggdes upp och invigdes under våren. Falafelburgare introducerades.

Ännu en Maxrestaurang öppnade på Ekhagen i Jönköping under sensommaren. Max beviljades byggnadstillstånd i Ljungby (E4) och öppnade 2011. Det öppnades även en Max-restaurang i Enköping.

2011 Maxrestauranger öppnades under januari i Malmö och Falun, under februari i Västerås, under april i Upplands Väsby, under juni i Falkenberg, under juli i Mjölby och i augusti även i Ljungby och Alingsås.
2012 Maxrestauranger öppnades under året i Infra City, i MalmöEmporia, i Göteborg, i Köping och i Värmdö.
2013 Max öppnade den 1 mars sin första restaurang i Danmark, Köpenhamn på Gammeltorv vid Strøget. Max har även öppnat tre restauranger i Dubai. I Juni öppnades ytterligare en restaurang på Arlanda, i samma månad öppnade Max sin fjortonde restaurang i Stockholm, Slagsta. Max öppnade under året sin fjärde restaurang i Dubai, EPPCO Qusais. Under juli månad öppnade man ytterligare en restaurang i Dubai, Jumeirah.

Någon gång i början av hösten öppnade man ytterligare två restauranger till i Förenade Arabemiraten, restaurangerna finns på Dalma Mall och Abu Dhabi Mall. I början av oktober öppnades den åttonde restaurangen i Förenade Arabemiraten, Al Ghurair Centre. I november öppnade man en restaurang i Uddevalla.

Max i Piteå totalförstörs i en brand den 10 september. Branden startades av ett fel i ventilationen som gjorde att matfettet i den började brinna.

2014 I slutet av mars månad öppnades en restaurang till i Stockholm, Torsplan närmare bestämt.

Max öppnar ytterligare två restauranger i Förenade Arabemiraten, man har nu tio restauranger i Förenade Arabemiraten. Andra juli öppnades en ny restaurang i Bäckebol i Göteborg, den fjärde i Göteborgsregionen.

2015 Den 28 januari öppnade Max sin hundrade restaurang i Sverige, närmare bestämt på Lidingö utanför Stockholm och den hundraförsta restaurangen i Sverige öppnade den 6 februari på Landvetter flygplats. Den 17 mars öppnade dessutom den fjärde restaurangen i Norge, närmare bestämt i Furnes/Ringsaker. Den 22 april var det dags för den hundraandra svenska restaurangen som öppnade i Hudiksvall. Den 12 november invigde man den hundratredje svenska restaurangen i Mall of Scandinivia, Solna.
2016-2019 Den 7 januari brann Krysset i Skellefteå ner. Det var den äldsta stående Max-restaurangen. Den 17 juni öppnade man på nytt i Sibyllas tidigare lokaler i närheten.

Den 16 maj öppnades Max första restaurang med deras nya koncept i Umeå, Söderslätt. Den 14 september öppnades i Mora den hundrasjätte svenska restaurangen. Det är den andra av sitt slag.

Norge[redigera]

Den första restaurangen i Norge öppnade på Egertorget i Oslo den 11 maj 2011. Den andra öppnade i Lier vid E18 i januari 2012. Restaurangen på Grønland i Oslo blev den tredje restaurangen och öppnade i maj 2012. Den fjärde öppnades i Hamar den 17 mars 2015. Femte restaurangen öppnade på Stavanger Flygplats den 5 februari 2018. Den sjätte restaurangen öppnade på Trondheims flygplats den 6 november 2018. Sjunde restaurangen öppnade i Skien den 10 juli 2019.

Danmark[redigera]

Max öppnade sin första restaurang i Danmark i mars 2013. Den ligger vid Strøget i Köpenhamn.

Egypten[redigera]

Max öppnade sin första restaurang i Kairo, Egypten i maj 2017.Mall:Källa behövs

Polen[redigera]

Max öppnade sin första restaurang i Wroclaw, Polen den 1 september 2017.

Förenade Arabemiraten[redigera]

En franchisetagare i Förenade Arabemiraten drev några Maxrestauranger 2012-2018.

Kontroverser/konflikter[redigera]

'Big Max' blev 1984 ett omstritt varumärke mellan Max och McDonald's, som hävdade att namnet var för likt 'Big Mac'. Max vann fördel i tingsrätten men McDonald's överklagade till hovrätten och vann fördel där. En förlikning uppnåddes mellan Max och McDonalds där 'Big Max' döptes om till 'BIG!'. Hamburgerkedjan Frasses dömdes att betala 6 miljoner kronor plus rättegångskostnader till Max efter det att dess dotterbolag lurat Max genom att 1992 ha köpt en lokal av Max under förespegling att den skulle användas till ett konstgalleri. I stället öppnade Frasses en restaurang i lokalen i fråga. När domstolen 1996 ansåg att Frasses dotterbolag betett sig svekfullt satte Frasses detta dotterbolag i konkurs. Högsta Domstolen beslutade 2005 att moderbolaget ändå måste betala eftersom alla företag ansvarar för sina dotterbolag. Max VD Richard Bergfors meddelade att skadeståndet och ersättningen för rättegångskostnaderna skulle gå till SOS-barnbyar. 2004 stämde Max en restaurang i Teheran som påstods ha kopierat Maxrestaurangerna logotyp, inredning och meny. Under 2007 avslöjade SVT:s undersökningsprogram Uppdrag Granskning att ett av Max inhyrt städbolag hade nyttjat svart arbetskraft. När detta upptäcktes bröt Max avtalet med leverantören och gav städarna jobb på Max i stället, samtidigt som man skrev på ett avtal med Samhall som fick överta städningen på restaurangerna.

Maxrestaurang på Borås Arena.

Inför U21-EM 2009 ställde Uefa krav på en "Clean Arena". Begreppet betydde att konkurrenter till tävlingens huvudsponsorer inte fick ha verksamhet i eller i närheten av arenan. Med McDonald's som sponsor krävdes att Max i Borås skulle hålla restaurangen på fotbollsarenan stängd under evenemanget. Detta gällde alla gruppspelsdagar, även om det inte var spel på arenan. Max var villig att stänga restaurangen i omedelbar anslutning till matcherna, men detta accepterades inte av Uefa. Resultatet blev att Uefa beslöt att inte spela några matcher i Borås. I slutet av 2009 meddelades att Max kommit överens med Borås stad om att i framtiden hålla stängt om det krävdes, så att Borås Arena skulle kunna söka kommande evenemang. Max bojkottade hösten 2009 Dole Fruit Company för deras agerande mot den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gerttens film där det framkom att Dole på sina plantager i Nicaragua använde giftet DBCP trots dess skadliga verkan på människor.

Max mål att anställa personer med funktionsnedsättning[redigera]

Richard Bergfors (VD Max), Lars Andersson och Christoffer Bergfors (Vice VD Max) november 2007 efter presskonferens på Max Vasagatan, där Samhall och Max skrev på samarbetsavtal.

Grundaren Curt Bergfors ville att Max skulle ge personer med funktionsnedsättning en chans till arbete. Han och sönerna Christoffer och Richard började ett EU-projekt med Samhall. Lars Andersson med ADHD och dyslexi blev pilotförsök på Max i Piteå. Lars Andersson och personalchefen Pär Larshans åkte till Bryssel och redovisade projektet, som 2007 blev utsett av EU som bästa arbetsmarknadsprojekt 2007. Max och Samhall har tecknat ett landsomfattande avtal då för att fler personer med funktionsnedsättning skulle få chansen.

Radio[redigera]

Under våren 2005 startade Max en egen webbradio, kallad Max Radio, som endast sände musik från svenska artister på svenska. Kanalen försvann från hemsidan under 2016, men finns kvar som spellista på Spotify.

Ebba-mötet[redigera]

1991 instiftades Ebbastipendiet till Ebba Bergströms minne. Stipendiet på 100 000 kronor, utdelas årligen till medarbetare som gjort något utöver det vanliga. Ebba-mötet kallas så för att hedra medarbetaren Ebba Bergström som avled vid ett ledningsmöte 1990 i Kairo. Vid detta möte träffas alla restaurang- och biträdande restaurangchefer, distriktschefer och chefer från kontoren. Ebba-mötet brukar internt kallas Max Oscars-gala, där året summeras och vinnare i olika kategorier utses; till exempel "bäst försäljning".

Stiftelsen Rättvis Fördelning[redigera]

I samband med Max 40-årsjubileum bildades stiftelsen Rättvis Fördelning och den äger 9 procent av moderbolaget. Därmed kan stiftelsen väntas få 7—10 procent av den årliga nettovinsten. Totalt har under de första 10 åren utdelningen gett över 205 miljoner kronor. Inför 2018 hade 145 miljoner kronor fördelats i projekt. Att "ge hjälp till behövande främst i utvecklingsländer" är stiftelsens huvudsakliga ändamål. Katastrofhjälp och sjukvård, genom understöd till organisationen Project MedishareHaiti, samt utbildning och sjukvård genom SOS Barnbyar i Senegal har nämnts som större exempel på genomförd verksamhet. Båda dessa verksamheter hade engagerat redan innan stiftelsen bildades, genom bidrag direkt från bolaget eller privata medel.

Externa länkar[redigera]