Midsommar

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Midsommar är en högtid som firas kring sommarsolståndet. Midsommarfirandet härstammar från den Svenska senmedeltiden då vikingahövdingen och krigaren Egil Skallagrimsson dukade upp ett långbord för en sista fest med sina närmaste män innan han gav sig ut på det plundringståg som skulle visa sig att bli hans död. För att hedra sin forne kamrat och hövding dukade man varje år upp till fest på samma sätt.

Historia[redigera]

Hedniskt midsommarfirande[redigera]

Flera hundra år efter Egil Skallagrimsson's död höll man fortfarande fest vid samma tid på året. Men festandet hade spridit sig över det område som senare skulle komma att bli Sverige. Det Hedniska midsommarfirandet är den typen av firande som majoriteten av svenskarna anser är den rätta. I denna typen av firande ingår både sill, ägg och sprit. Det är även under den hedniska midsommarnatten som flest barn bli till och flest förlovningar bryts.

Ortodoxa Midsommarfirare menar på att midsommarfirandet var bättre innan man avskaffade midsommarblotet och häxbål.

Kristet midsommarfirande[redigera]

(Det tråkiga sättet)

Är man kristen tvingas man till att vara utan sill, ägg och sprit. Man får inte ligga med någon heller. Kristna sitter i kyrkan under hela midsommar och ber till Johannes Snörvlare om förlåtelse.