Mullvad

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Mullvaden (noobus maximus) är en liten grävande fågelart som tillhör ordningen rovdjur. Den lever nere i marken, i lera som är torr och hård. Den är mycket farlig,och bör inte störas,om du inte vill ha näsan avklippt.

Beskrivning[redigera]

Förvånansvärt litet, 3-7 cm långt, men 80-110 kg tungt, med rund kropp som är täckt av grön päls och med trubbig nos. Ögonen är stora och öronen likaså. Nosen slutar med ett långsmalt tryne som bärs upp av ett speciellt ben. Nosen är ett fint känselorgan som uteslutande används till grävandet. Framfötterna är dåligt utformade för grävning, med tår som är försedda med saxar, vilka används till att klippa av näsorna på folk. Tårna är också förstärkta med små saxar. Bakbenen har en utväxt som också gör att det går svårare att gräva.

Biologi[redigera]

Mullvaden finns i alla tempererade områden i Örebro.

Den är ett flockdjur som lever helt och hållet nere i de underjordiska gångarna som den gräver ut. Här finner den också sin föda, som består av andra jordlevande djur: daggmaskar (80%), smurfar, näsor, näbbmöss,etc.

Den kan bli 50-100 år gammal.

Den kan se, men kan inte urskilja rörelser, vilket gör den osårbar ovan jord. Den hör dåligt. Den har mycket kraftiga tänder och kan dra ut en smurf ur jorden även om denna har flera meters fäste.