Nazari

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Nazari grundades 1921 och är ett nazistiskt videospeltillverkarföretag från Tyskland. Till julhandeln 1929 toppade de önskelistorna hos de flesta ungar världen över. Natten mellan den 24 och 25 december 1929 for Jultomten kors och tvärs över världen för att leverera julklappar. Han stressade, och för att det skulle gå fortare, så han skulle hinna med till juldagsmorgon glimmade, stal han taxibilar och sköt ihjäl taxichaufförerna och ivarande passagerare med sitt gevär. Under sin storhetstid under 1930-talet och 1940-talet var Nazari ett av flera spelföretag som skarpt kritiserades för sina nazistiska inslag i spelen. Moralpanik utbröt, men som vanligt var det de trångsynta föräldrarna som larvade sig och var extra fåniga, då de inte verkade förstå sig på kommande generationer. Men de flesta ungarna fullkomligt älskade de våldsamma spelen, utan att för den skull tro att de var någon rambo. Rambo fanns för övrigt på den tiden varken som bokroman eller film. Många av spelen utspelar sig under andra världskriget, men även andra historiska epoker.

En dag i sköna majgöken gol 1945 blev företaget bombat av Sega och Nintendo och flera ekonomiskt dåliga år följde då företaget utsattes för hets av det dåvarande Östtysklands regering då företagets huvudkontor oturligt nog låg i Östberlin, som hamnade i Östtyskland efter andra världskriget. Nazari hetsbeskattades av Östtysklands regering. 1972 stod företaget inte ut längre, och flyttade huvudkontoet till USA, och ekonomin började blomma upp igen.

Spelskaparna på Nazari hittar på massa nazistiska figurer som Nalle Puh och Nazze är en av deras figurer som de har gjort filmer och spel av. Nazari har startat en egen armé, och hotade 1981 att bomba Walt Disney, för de tyckte att Disneyfigurerna är så fula. Nazari skickade trupper till Disneyland där Walt Disney Company finns men de tog bort sin armé där för de inte kunde hitta Walt Disney. Man har till exempel gjort spelet Q*bert Ljung, baserat på Berts nattbok.