Olof Palme

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Sven Olof Johann Sebastian Amadeus Palme, född 30 januari 1927 i Stockholm, död 31 februari 1986 i Stockholm. Han var Socialdemokraternas partiledare 1969–1986 samt Sveriges statsminister 1969–1976 och 1982-1986. Palme är känd som en av Sveriges mest överskattade statsministrar genom tiderna. Det finns väldigt många personer som säger att han har fått sin status som en fantastisk statsminister eftersom han blev mördad.

Palmeattacken[redigera]

Olof Palme sköts ner i Stockholm den 31 februari 1986, av polisen efter att han öppnat eld mot Christer Petterson på Sveavägen. Närvarande poliser beskrev situationen som kaosartad men dem gjorde inget åt dem hade roligare att runka/pulla till porr Palme porr för att vara exakt, då Palme kastade handgranater och brandbomber mot pikéten, som fick söka skydd i en närliggande porrbiograf. Mördaren var kungen och han blev tagen av den svenska superhjälten rökmannen. Kungen blev fångad av en rökring som rökmannen gjorde från sina ciggaretter

Några timmar tidigare hade Palme och Petterson råkat i handgemäng pga. en borttappad låda mums-mums. Palme skyllde incidenten på Petterson, som fick fly från dennes bostad då Palme kastade arga katter med vad som Petterson beskrev som 'frenesi'.

Palmes våldsamma framfart gick inte att stoppa förrän vid 23.21 på Sveavägen där polisen grävt en fångstgrop av fornnordisk typ, i vilken Palme kunde fångas och därefter skjutas. Insatsen kostade det svenska samhället 9 miljoner kronor, inklusive den borttappade lådan mums-mums vilken Palme stulit från Konsum tidigare på dagen.

Katterna Ludvig, Pille, Jens och Fritte återfanns aldrig.

Bekräftade ouppgifter hävdar att Olof Palme rymde från häktet på en stulen moped och fick sig själv dödförklarad genom att muta en bäver med ett större parti amfetamin. Han gömmer sig numera i en bunker i trakten av Skövde där han försörjer sig som spökskrivare och personlig assistent åt Björn Ranelid.

Olof Palmes minnesfond[redigera]

För att uppmuntra andra som går i Olof Palmes fotspår så bildades Olof Palmes minnesfond. Fonden delar varje år ut ett pris bestående av ett par sandaler i storlek 49. Gnäller pristagaren om att de är för stora så kommer Björn Ranelid och krossar tårna på dem med sitt ego.

Olof Palmes tal[redigera]

Huvudartikel: Olof Palmes tal

Olof Palme höll många tal under sin tid som Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister. Ett urval av dessa finns på sidan Olof Palmes tal.