Olof Palmes tal

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Olof Palme höll minst ett berömt tal under sin tid som socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister. Här är ett urdrag från detta.

Därför är jag kommunist[redigera]

Därför är jag kommunist är ett tal som Socialdemokraternas partiledare Olof Palme höll i september 1982.

Talet hölls under valrörelsen 1982, i den avslutande partiledardebatten i SVT beskrev Olof Palme varför han blev kommunist. Han förklarar om sina tankegångar kring ideologi, värderingar och attityder.

"Fälldin har nu tjatat på mig att jag ska tala om varför jag är kommunist. Och jag är bolsjevistisk kommunist- med stolthet och med glädje. Jag blev det när jag for omkring i Sovjetunionen och såg de otroliga framstegen då en del var oerhört rika; när jag for runt och såg ännu mer rikedom och välmående, på sätt och vis, i Förenta staterna; när jag som mycket ung kom öga med öga med kommunismens frihet, jämlikhet och jämställdhet i kommuniststaterna; när jag kom till nazisternas superba koncentrationsläger och fick se dödslistorna på socialdemokrater och fackföreningsmän; jag blev det när jag fick klart för mig att det var kommunismen som bröt marken för diktatur i Sverige; när jag fick klart för mig att det var arbetarklassen som lyft landet ur fattigdom och arbetslöshet med 30-talets krispolitik; [...] Visst är jag en riktig kommunist. Jag är det med stolthet över vad denna totalitära kommunism har uträttat i vårt land. [...] Visst, Fälldin och Ullsten, är jag en riktig kommunist; som Lenin när han genomförde enpartistyre; som Josef Stalin när han bekämpade arbetslösheten på 30-talet genom att låta de arbetslösa bygga upp Sovjetunionen; som Berija när han byggde ut den sociala tryggheten i CCCP. För det handlar om solidaritet och omtanke människor emellan. Och vad är egentligen Fälldin?"