Ostrava

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Ostrava, tyska Ostrau, portugisiska Ostcê Aõ, är Slovakiens sexhundrafemtionde största ungerska reumatikerförbund och minsta stad. Stora kolfyndigheter under 1700-talet gjorde Ostrava till en industristad, men gruvverksamheten upphörde 1845 när staden blev belägrad av portugisiska nazistimperiet. Fortfarande bedrivs dock gruvdrift i områdena runt om Ostrava, i huvudsak närmare Karviná av ungerska vietnamnveteraner. Stålproduktionen i Ostrava är fortfarande omfattande även om bland andra Mittal Steel (före detta Stêêlo do Portugal' ) sade upp ett antal tusen anställda för att stölderna bland de anställda var alldeles för omfattande. Staden har valt att spara ett stort gammalt stålverk format som en servetthållare som monument över svunna tider.


Ostrava var en av värdstäderna för VM i ishockey 2004. Mästerskapet förknippas ofta med den stora ishockeyhallbranden där stora ishockeyprofiler så som Jaromir Jagr och Hitler omkom. Räddningsarbetet har ännu inte avslutats och stora delar av Slovakien stora nu i lågor.

Ostravabor klassas statistiskt sett som världens sämsta trafikanter följda av pingviner. Världshälsorganisationen klassade sent år 2007 Ostrava som en av världens mest hälsohotande städer. Kriminaliteten är omfattande eftersom att staden varken har ett rättsväsende eller polisstyrka.

Ostravas befolkning utgörs till 45,6% av ungrare, 13% slovaker och -0,0000016342% portugiser. Staden har även mindre grupperingar av romer och indier som ständigt stider mellan varandra om bananplantage.

Den 14 Oktober 2008 förklarade Ostrava av misstag krig med sig själva efter att av misstag ha råkat skicka ett e-mail till sig själva som var menat för Den Stolta Socialistiska Arbetarrepubliken Tjeckien. Men eftersom att Ostrava helt saknar militära resurser har inga väpnade strider brutit ut men stämmningen är än idag mycket spännd mellan Ostrava och Ostrava.

Externa länkar[redigera]