Patrik Isaksson

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”Du får köra som du vill”

~ Patrik Isaksson om trafik

Patrik Isaksson är en svensk hiphopare som 1999 hamnade i en tvist med de svenska myndigheterna, främst polisen. Patrik Isaksson hade det året en stor hit med "Du får köra som du vill", i vilken han uppmanade svenska folket att strunta i trafikreglerna då de var ute och åkte bil och istället trycka gaspedalen i botten. -Får man inte alls det!, hävdade polisen.

I musikvdieon till "Du får köra som du vill" sitter Patrik Isaksson bakom ratten i en sportbil och far fram i över 200 kilometer i timmen förbi en förskola med en tydligt uppsatt 30-skylt. Polisen jagar honom, men hinner aldrig i fatt. Polisen försöker följa hastighetsbegränsningarna. Polisen kritiserade även videon för att framställa polisen som "larviga".

2001 var det dags igen för en hit av Patrik Isaksson. Han släppte albumet "Tillbaks på rökruta 1", som inleds med hiten "Rökruta 1" som blev mycket hårt kritiserad av många då musikvideon till den innehöll scéner på rökande elever i den svenska grundskolans årskurs 1. Albumet avslutas med en annan version av "Rökruta 1", som heter "Rökruta F" (F = förskoleklass). Övriga spår på albumet är "Rökruta 2", "Rökruta 3", "Rökruta 4", "Rökruta 5", "Rökruta 6", "Rökruta 7", "Rökruta 8" och "Rökruta 9". Alla har de var sin musikvideo med rökande skolelever i de olika årskurserna som sångerna är döpta efter.

2004 slog han till igen. Nu hade han en hit med "1985", som handlar om 1985, året då den politiska debatten om tillåtandet av Goatse i Sverige pågick som mest i Sverige. Refrängen går: "Ta mig tillbaka till Goatse-debatten igen. 1985."