Pavlovs experiment

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Ivan Petrovitj Pavlov, som populärt kallas "mannen som ringer till hundar", inledde sina världsberömda och revolutionerande experiment 1902.

Idéen till experimentet fick han när han vistades vid ett SPA vid Svarta havet, som på den tiden kallades Beigea havet då det har inte hunnit bli förorenat av den framtida sovjetiska oljan. Pavlov upptäckte att brukade känna sig hungrig just då det ringdes till middag. Efter att diskuterat detta vid middagsbordet med en annan gäst, Vladimir Illitj Lenin (en arbeteslös och arbetskyg bränvinnsadvokat), slog de vad om man kunde dressera en hund att komma till matskålen när man ringer i klockan. Lätt påstruckna begav sig de sig till ortens kennel och införskaffade ett par byrackor, och till stadens musikaffär för att köpa ett begagnat klockspel och ett dragaspel. Den ena hunden skulle vara kontrollgruppen, och kallades Placebo, medan den andra skulle vara försöksobjektet och kallades Lajka. Lenin utfordrade Placebo med mat tre gånger om dagen till toner av en revolutionär marsch han spelade på dragspelet, medan Pavlov utfordrade Lajka tre gånger om dagen till Mozarts Eine kleine Nacht Musik.

På fjärde dagen inför en opartisk jury bestående av de övriga celebra gesterna vid pensionatet skulle man demonstrera om Pavlovs hypotes höll. När Lenin spelade sin marsch utan att plocka fram det sedvanliga köttbenet blev han biten av Placebo i benet och fick rabies som fick honom på förskräckligt humör de efterföljande tjugo åren. Men när Pavlov plockade fram klockspelet, redan vid den första tonen (ett C#) började hunden drägla och tigga mat, och då belönades med ett köttben. Det har visat sig att hunden hade absolut gehör och det fungerade inte att transponera stycket till annan tonart!

Experimentet beskrevs i den ansedda pseudovetenskapliga tidskriften "Komsomolnaja Pravda" och fick entusiastiskt internationellt mottagande.

Pavlovs fortsatta experiment bedrevs på människor efter godkännande av den ryska socialstyrelsen. När Pavlov "släppte väder" spelade han en ton på sin trumpet. Efter några dagars experimenterande när Pavlov tog en ton på sin trumpet svarade han själv med ett brak! Efter en månad blåste han avancerade duettstycken för blåsare på olika välgörenhetskonserter. Fenomenet kom att kallas för självbetingning, och är en grundbult inom narcissistisk psykologi.

Pavlov patenterade sin uppfinning och sålde licenserringsignaler till olika industrier, bland annat teleoperatörer, och på senare tid även mobiltelefonioperatörer. Hans banbrytande upptäckt banade väg för telefoni, då han massutbildade praktiskt taget hela jordens befolkning att svara när det ringer. I sitt andra patent skyddade han beteendet att gå upp när väckarklocka ringer. Licensavgifterna för telefoni- och väckarklockors signaler gjorde Pavlov till världens rikaste man, ända tills Bill Gates uppfann och patenterade både datorbuggen och uppgraderingsreleasen som skall åtgärda buggen genom att införa fler nya buggar som skall åtgärdas osv.

Pavlov belönades med inte mindre än trettioåtta Leninpris. Det berodde på att Lenin ville belöna sin dryckesbroder på något sätt för det glada upptåget på SPA och efter den ryska revolutionen instiftade Leninpriset. Den förste som belönade var just Pavlov. Då Lenin hade dåligt minne till följd av sitt rabies glömde han att Pavlov redan fick ett pris och tilldelade honom ett till, vilket ledde till en tradition att till varje årsdag av revolutionen, Första maj, Lenins födelsedag och dödsdag tilldela Pavlov ett pris.

Kritik mot Pavlov[redigera]

Kuriosa[redigera]

  • Hunden Placebo fortsatte att bita folk så fort h*n hörde dragspel, vilket var mycket sysselsättande i ett land där dragspel har kultstatus.
  • Hunden Lajka (ej att förväxla med rymdhunden) finns uppstoppad på något naturhistoriskt museum i en dammig monter.