Psyklopedin:Nybörjarguide

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tjaba och välkommen! Här är det meningen man skall ha litet måttligt kul på ett sådant sätt att både man själv och andra kan skratta. Man kan också se det här stället som en chans att skriva av sig och storljuga samtidigt. Vi har några slags eldsjälar så att säga, som håller ordning och reda på stället, men första och främsta regeln är att försöka göra sig lustig med kvalitet.

Första regeln: var lustig med kvalitet!![redigera]

Vad tycker du är roligt att läsa? Försök kopiera stilar du gillar. Det finns en huvudlänk som heter "Orelaterad artikel" som man kan försöka sig på. Det finns en och annan rolig artikel på Psyklopedin, som du kanske gillar, och vill göra något liknande.

Exempel på vad kanske en och annan eventuellt kan tycka kan vara roligt[redigera]

Exempel på vad kanske en och annan eventuellt kan tycka kan vara roligt:

  • Vitsar och lustigheter,
  • Uppenbara rövarhistorier som ligger precis på gränsen för vad som är otroligt, eller helt omöjligt,
  • Sammanblandning av verklighet och fiktion,
  • Fullständigt osanna historier om historiska personer, helst avlidna utan en massa galna släktingar som jämt och ständigt skall försvara dessa personers s.k. "rättigheter" (som om de avlidna egentligen brydde sig!), som anknyter men totalmissuppfattar det verkliga händelseförloppet,
  • Fiktiva personer som genom en slags ödets tillfällighet, men helt utan Psyklopediförfattarens medvetna eller omedvetna avsikt, råkar likna nu levande personer.

Bryt inte mot lagen![redigera]

Det finns lagar om vad man får skriva, och inte skriva. Anledningen är naturligtvis att det inte finns någon poäng med att förtala och svartmåla exempelvis vissa folkgrupper, eller att påstå falska saker om folk som om det vore sanning. Här på Psyklopedin finns det bara lögner. Ingen skall tro på någonting som står här, då kan man lika gärna gå till Wikipedia och skriva några snustorra artiklar. Tänk på att lagen i grund och botten är skapad för att Psyklopedin skall bli kul, och alla andra eventuella effekter i samhället får ses som oväntade bieffekter. Följ lagen.

Attackera dem som attackeras bör![redigera]

Generellt sett är det ingen bra idé att skriva om en kompis du känner, men som inte vi känner till någonting om. Varför skall bara du ha kul och inte också vi? Antingen skriv om absolut hårresande icke-existerande personer som inte finns och som är skojiga bara genom själva berättelsen, Mozart är ett praktexempel, han är vår stora hjälte! Eller också skriver man om en välkänd person, (helst makthavare – de är fritt villebråd genom journalistprejudikat) men ser till att varje ord är lögn och vansinne, så att det framgår att det är fantasi, parodi och nonsens. Ulf Schenkmanis som hemlig agent är ett typexempel.

Obsceniteter[redigera]

Somliga, ja rentav ganska många, tycker inte det är kul med obsceniteter, t.ex. repetition av könsord i en i övrigt osammanhängande text. Skall man vara litet så där vågad, så är det bättre att antyda, och sedan inte gå in på detaljer. Se till att texten verkar rolig i stället, och krydda inte så mycket med tabu-belagda ord. Eventuellt kan artikeln fortplantning vara ett relevant exempel på hur man kan göra.

Grafitti versus klotter[redigera]

Psyklopedin är grafitti, inte klotter. Att producera grafitti handlar helt enkelt om att fila på och fixa till så att man själv tycker artikeln är trevlig och kul att läsa.

Klotter[redigera]

Klotter, till skillnad från grafitti, är slarvig och inte igenomarbetad. Klotter här betraktas som enradsartiklar (vilket kan uppgå till så mycket som tre rader, vi räknar med litet olika fontstorlekar och tar i med råge!), obsceniteter, och osammanhängande texter skrivna som av ett fyllo. De av oss som är administratörer surfar emellanåt på Slumpknappen och plockar bort skräp så att en slumpsurfare har lättare att hitta något läsbart.

att SKRIKA! att inte inleda med stor bokstav[redigera]

Grafitti är snyggt. Ett exempel på ful (alltså: ografittisk) design av en artikel är att BARA SKRIKA SÅ HÄR OCHIÄNVÄRREFALLALDRIGTRYCKAPÅMELLANSLAG. ett annat är att slarva med att inte inleda meningar med stor bokstav ett tredje är att undvika kommatecken som pesten att använda micro softsk av stavning och at inte brty sig et skvat om rettstavnings regler. En normalt så harmonisk och jovialisk snubbe/snumma som en redigerare här, kan drabbas av artificiell rabies av sådant och plötsligt börja bita vanligt folk i halsen. Det varnas för sådant. fmikxjfdbifjbihdfjgngggg

Vandalism medför Helvete[redigera]

Vandalism, som exempelvis när den lågpannade rövhögen vandal 208.77.19.50 skrev över en massa sidor och satte in ett och samma fula nå't med "kuk" på vareviga sida, bestraffas naturligtvis med avdrag av Karmapoäng så att vederbörande direkt hamnar i Helvetet utan återvändo efter döden. Vandal 208.77.19.50 var den enda som hade något kul av det där, men endast i detta livet, och endast mycket kortvarigt.

'op0U¨Y´-g+.-8hj