Rånartjänst: the Movie

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”Kul film”

~ Göran Persson om Rånartjänst: the Movie

Rånartjänst: the Movie är en film som hade premiär då Rånartjänst den 1 januari 1975 firade 50-årsjubileum. Den anses lämplig för alla från 5 år och uppåt. Den släpptes på Betamax 1982, på VHS 1983 och på DVD 1999.

Handling[redigera]

VD:n för Rånartjänst sitter på sitt kontor i Stockholm och räknar glatt alla pengar som bolaget kammat in med åren, genom att råna folk i Sverige.

Samtidigt i en villakällare Göteborg samlas ett kriminellt tonårsgäng, beredda att göra uppror mot Rånartjänst, och bildar en liknande privat organisation vid namn "Stöldtjänst" ("Theft Service"). De går till Göteborgs radio- och TV-hus och binder personalen och ställer in en sändare. Sedan tar de en fjärrkontroll och en liten sändare och går hem till villakällaren för att därifrån styra sändningarna. Stöldtjänst kopplar in sig på folks radio och TV-apparater och tar över sändningarna i Göteborgsområdet. Folk får bara skitkanaler. Rånartjänsts sändningar slås omedelbart ut i berörda område.

Rånartjänsts VD blir arg, och springer upp till Rosenbad och skriker åt Sveriges statsminister: "-We've lost all contact with the Gothenburg district. Someone other is broadcasting to Gothenburg by using our system. Do something now to track them down, or I will annihilate you and blow up this place. Send out police and military forces".

-Jag gör allt jag kan, svarar Sveriges statsminister och kallar på polis och militär. Sveriges statsminister ropar i mikrofon. -Högsta prioritet till Göteborg. Rånartjänsts sändningar i området störs av någon.

Samtidigt i Göteborg radio- och TV-talar Stöldtjänsts VD till Göteborgs invånare. Han är 13 år, och säger. "-Vi är Stöldtjänst. Vi har slagit ut alla radio- och TV-sändningar i Göteborgsområdet, så nu är det oss ni får betala till oss för radio och TV."

Samtidigt omringas Göteborg av polis och militär. Göteborgs raido- och TV-hus stormas av polisen, men Rånartjänstpersonalen hittas bundna. "-Ett tonårsgäng band fast oss och stal utrustning från oss och sprang ut genom dörren", svarar en ur personalen. "-Med den här apparaten kan vi spåra dem", svarar en av poliserna.

Poliserna ger sig ut och söker. "-Signalen blir starkare och starkare" svarar en av poliserna. Då de kommer till ett stort höghus med 7 våningar svarar en polis: "-Här är det". Det är kontorsbyggnader, och de är för tillfället tomma. Det är sent på eftermiddagen, och alla har gått hem. Poliserna springer uppför trappan, signalen är starkast på högsta våningen, bredvid hissen. Där ligger en liten svart apparat, på vilken det står "Stöldtjänst rånade Rånartjänst. Snart smäller det. HA! HA! HA!" Poliserna kommer fram till att det rör sig om en tidsinställd bomb som smäller om fem minuter, och den är inställd att lura att tro att den stör sändningarna. De kan inte ta hissen, utan måste springa nedför alla trapporna. Bomben exploderar, och 5 av de totalt 15 poliserna omkommer då höghuset exploderar.

De överlevande poliserna lyckas nu använda apparaten till att spåra Stöldtjänst. Stöldtjänst är i 13-åringens villa, och hans föräldrar har rest bort så han har FF. Poliserna bankar in dörren, och springer ner i källaren. "-Ge upp! ropar poliserna och drar sina pistoler. Medlemmarna i Stöldtjänst tar fram sina nystulna maskingevär och skjuter ihjäl alla poliserna, men sändaren slås ut av en kula. Rånartjänst har till slut ändå segrat.

Kritik[redigera]

Filmen kritiserades för att innehålla propaganda för Rånartjänst.

  • -Filmen är ett enda propagandajippo för Rånartjänst, sa en filmkritiker. Han hittades knivmördad i skogen två dagar senare.