Schimpanser

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Beskrivning[redigera]

En schimpans är en sorts apa. Schimpanser är ganska stora, men om schimpanser står bredvid gorillor så ser schimpanserna ut som dvärgar. Schimpanser har ingen svans.

Plats[redigera]

För trodde forskare att schimpanserna kom från Afrika, men sedan visade det sig att det var en lögn som hade skapats av Centrum för rasism i syfte att lura andra att tro att människor från Afrika skulle vara schimpanser.

Numera vet vi att schimpanserna kommer från Europa. Det är människorna som kommer från Afrika.

Livsstil[redigera]

Schimpanser äter frukt, myror och termiter. Ibland jagar de.

Det påstås ofta att schimpanser skulle ägna sig åt politik, men det stämmer inte. De putsar varandra bara för att slippa få stryk de närmaste 5 minuterna. Att schimpanser skulle kasta bajs är också en myt, den myten spreds av människor som ville hitta på skillnader i "uttryckssätt" för att förmänskliga schimpanserna och få dem att felaktigt framstå som människoliknande "innerst inne". Det har även påståtts att schimpansers icke-straffande av små ungar skulle vara en föregångare till byråkratiska tankar om att bara straffa de som har "medveten vilja", men i själva verket börjar schimpanser straffa ungarna redan när de är omkring 5 år och ingen schimpans yngre än 8 år har känt igen sig själv i en spegel. Dessutom skulle inriktning av straff mot medvetna individer ha avlat bort medvetenheten genom naturligt urval och kan därför inte ha förstärkts till något mänskligt genom evolution, så schimpanserna går nog helt enkelt på utseende eller lukt när de straffar eller inte straffar. Och så lever schimpanser bara i flock ibland, inte alltid.