Sjörövarna

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Kapten Buster.
Slusken.
Rusken.
Stollen.


Sjörövarna - ibland (alltså när Martin Timel-andan faller på) även benämnda "havsrumporna" - är fyra trevliga pajasar i de trotskistiska krönikorna om den oförvägne arbetarhjälten Bamse.

Syfte och hemvist[redigera]

Sjörövarnas främsta mission i livet är att - i sann anarkokapatilistisk anda - göra livet surt för Bamse och dennes kumpaner. Sjörövarna bor ofta ombord på en gisten skuta ("Havsörnen") som de köpt för en spottstyver på Blocket, eller i mycket lugubra lokaler i de tvivelaktiga hamnkvarteren, lokaliserade i en ytterst fiktiv hamnstad, belägen inte långt från Bamsegängets mögliga bon.

Persongalleri[redigera]

Sjörövarna består av fyra kumpaner, alla med relativt begränsad IQ.

  • Kapten Buster har i och för sig ett mustigt ordförråd, som ofta kommer till sin rätt när han ska dela ut order.
  • Slusken och Rusken fungerar ofta som lydiga undersåtar, utan egen vilja. Många litteraturvetare har tolkat dessa två som de optimala kommunistiska medborgarna, det vill säga de som följer order blint utan att tänka själva eller i frågasätta. Författaren Rune Andreasson fick för övrigt Guldhammaren och -skäran vid den leninistiska litteraturfestivalen i Stalingrad 1970 för introduktionen av dessa två i Bamse-universumet.
  • Stollen är hjälten bland sjörövarna, eftersom han egentligen är en av Bamses medlöpare, och i egenskap av detta nästan undantagslöst spolerar kapten Busters långt i från geniala planer.

Seglatser[redigera]

Sjörövarna har troligen inte seglat på alla sju hav. Eftersom ingen av dem kan navigera, så vet ingen riktigt var de har varit på sina utflykter. Troligen har de inte seglat själva, utan bara tagit Finlandsfärjan för att få köpa lite billig vodka.

The Belgian Connection[redigera]

Kapten Buster föddes i Belgien någon gång på 1800-talet. Han erhöll andra pris i det sovjetbelgiska mästerskapet i navigation för vänsterhänta 1934 men diskvalificerades sedermera för otillåtet vattenkastande.

125px-Flag of Germany.svg.png VARNING! Den här sidan är i belgiska myndigheters sökljus!

Alla som har samröre med sidan kommer att registreras och straffas.