Tage Erlander

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

”Tag er Land och gå!”

~ Martin Ljung

Tage Erlander var folkrepubliken Sveriges på livstid utsedde generalsekreterare och regerade i praktiken som Sveriges suveräne diktator från 11 oktober 1946 och fram till till den 14 oktober 1969, då han skyfflades åt sidan av det socialistiska enhetspartiet. Han brukade under 1950-talet och 1960-talet offentligt munhuggas med marionetterna Gunnar Hedlund, Jarl Hjalmarsson och Bertil Ohlin i de svenska riksdagsdebatterna, utsedda för att ge skenet av att Sverige var en demokrati. De skrek även okvädingsord (som numera kallas "svärord") och könsord till varandra. Erlander gjorde dessutom en kometkarriär som komiker i TV där han bland annat gjorde "helikoptern" samtidigt som han skalade potatis med tånaglarna. Han hade även en tendens till att i hemlighet skicka ut sina hemliga privata polisstyrkor att leta upp politiska motståndare och låsa in dem i hans källare, även kallad Gulagkällaren.

Sportfusk[redigera]

1972 anklagades Tage Erlander för att ha "fixat" flera matcher så att Ransäter FC skulle vinna Europacupen i fotboll. 1975 arrangerade Ransäter OS för dopade, och Tage Erlander deltog i trampebilstävlingen, och vann Sveriges tionde guldmedalj där det året.

Självständighersrörelse[redigera]

I september 1976 drog sig Tage Erlander tillbaka till Ransäter, och startade en gerillarörelse som med våld kämpade mot Thorbjörn Fälldins regering. Tage Erlander hade inte längre, som förr, kontrollen över myndigheter som Rånartjänst. Målet var att göra Ransäter till en självständig republik. Gerillan hette "Ransäter Independence Fighters", och blev snabbt fruktad för sina våldsamma terrorattentat. Deras mest berömda taktik var att spränga förskolor och fritidshem i luften. Sabotagen utfördes först nattetid, och mot fritidshemmen även på skoltid ("Hey kids, på den här tiden låg inte fritidshemmen alltid i nära anslutning till skolorna!"). Men efter bara ett tag började sabotage även utföras när som helst på dygnet, även då barn och personal fanns där.