Tautologi

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Du kanske letade efter tautologi utan att veta om att det var tautologi du letade efter.

”En tautologi är en upprepning där man säger samma sak flera gånger, på ett sådant sätt att den ena saken betyder samma sak som den andra och man har sagt dem fler gånger än en.”

~ August Strindberg om tautologier som upprepar sig
Bouncywikilogo.gif
För tråkiga personer utan kosmisk smak, har de humorlösa åsnorna på Wikipedia en artikel om Tautologi.

”Skojroligt!”

~ Martin Ljung om tautologier


En tautologi är en slags upprepning, men skiljer sig från denna genom att samma sak sägs på flera olika sätt. Alternativt kan samma sak sägas på fler sätt än ett. En mening kan också innehålla betydelser av samma sak, som sägs på olika sätt, eller innehålla uttryck som har samma betydelse som uttrycket innan.

Jfr nedan

Förklaring på vad en tautologi är[redigera]

Jfr ovan

Medan upprepningen säger samma sak, ungefär som att satsen Olof Palme sköts av Ulf Adelsson är en upprepning av satsen Olof Palme sköts av Ulf Adelsson, så kan tautologin bestå av en mening, till exempel: Olof Palme sköts av en mördare. Det står samma sak i de första båda meningarna, därför är den ena en upprepning av den andra. I den sista meningen upprepas samma betydelse två gånger, därför är den en tautologi, även om inte själva meningen upprepas två gånger. Det betyder att det första exemplet är en tautologi i form av en upprepning, medan den andra är en tautologi som upprepar samma betydelse utan att upprepa betydelsen.

Tautologins betydelse[redigera]

Det är uppenbart att Olof Palme sköts och mördades av en mördare med pistol, däremot är det inte uppenbart att Palme sköts av Ulf Adelsson. Ulf Adelsson sköt uppenbarligen inte Olof Palme, kan man tycka, men det är inte uppenbart, ej heller att Adelsson uppenbarligen inte är en mördare. Ulf Adelsson kan uppenbarligen ha mördat Olof Palme, vilket då uppenbart gör honom till en mördare. Att Adelsson är en mördare följer av att han har mördat Olof Palme, vilket han inte uppenbarligen har gjort. Uppenbart.

En beskrivning av tautologins funktion[redigera]

Om Palme har mördats av någon är denna en mördare. Det är dock inte samma sak som en upprepning, eftersom en upprepning är att säga samma sak två gånger.

Olof Palme kan dessutom inte mördas uppreperligen, eftersom det första mordet omöjliggör det andra. Däremot är det en tautologi att säga att säga att Olof Palme blev ihjälskjuten eftersom han dödades av ett pistolskott. Den som sköt kan ha varit Ulf Adelsson, men det vet vi uppenbart inte, eftersom Adelsson då uppenbarligen hade varit en mördare och inte partiledare för i Moderata samlingspartiet. Chefen för Moderata samlingspartiet kan ju inte ha mördat Sveriges dåvarande statsminister och inte blivit straffad för det om man uppenbarligen kände till att det var han som hade gjort det.

Se även[redigera]

Du kan även besöka dessa artiklar[redigera]