Thomas Funck

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
OL8d6cRKlKQYVvgWVLknuGmAr1E.jpg

Thomas Fredrik Georg Funck, född 26 oktober 1919 i Linköping, död 30 december 2010 i Hallingeberg, var en svensk friherre i ätten Funck, barnboksförfattare och konstnär.

Biografi[redigera]

Funck var skapare till Kalle Stropp och Grodan Boll, som dök upp i radion 1954. Funck gjorde själv alla röster till figurerna och tillsatte ljudeffekter; bland annat skapade han ljudeffekter med sin gitarr, och Plåt-Niklas robotljud gjordes med hjälp av en nagelfil i plåt. Han var långt före sin tid genom att experimentera med olika inspelningstekniker på sätt som ingen hade gjort förut. Han framförde i programmen också små visor om och med figurerna, där han själv stod för text och musik. Den animerade filmen Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr, som byggde på Funcks berättelser, tilldelades 1992 ett hederspris i Cannesfestivalen. Kalle Stropp och hans vänner fanns även under många år (producerades 1955–1960) som tecknad serie, tecknad av Nils Egerbrandt. Funck själv skrev merparten av manusen. Serien publicerades i tidskriften Veckospegeln, veckotidningen Husmodern samt serietidningen Blondie. Den repriserades sedermera i tidningarna Nalle Lufs, Goliat och Bobo och Gnuttarna. Funck stod även för text och musik till albumet Anita & Televinkens trafikskiva som utkom 1974 Funck gjorde även radioteatern Satelliten Zigge. Funck var far till dockskådespelaren Gustav Funck och bror till operettsångaren och regissören Hasse Funck. Funck var gift med dockmakaren och barnprogramledaren Eva Funck. I Hallingeberg, där Funck var bosatt, bygger man upp en permanent utställning av hans verk.

Filmer[redigera]

År Titel Roll Noter
1956 Kalle Stropp, Grodan Boll och deras vänner Sig själv och alla rösterna Svensk röst.
1987 Kalle Stropp och Grodan Boll räddar Hönan Kalle Stropp/Grodan Boll/Papegojan/Plåt-Niklas/Räven/Pudding/Karlsson/Hönan Svensk röst.
1991 Kalle Stropp och Grodan Boll på svindlande äventyr Kalle Stropp/Grodan Boll/Papegojan/Plåt-Niklas/Räven Svensk röst.

Externa länkar[redigera]