Thomas Quick

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Thomas Quick, född den 18 november 1953 i Tornio, Finland. Svensk filmmakare, barnprogramledare och skådespelare.

Quick inledde sin karriär inom filmen redan 1967, som statist i den Bert Milton Sr-producerade succéfarsen Kom hon igår så kommer hon idag med, som spelades i över två månader, på den tiden rekord för en pornografisk film, på utvalda biografer på bakgator i Göteborg och Stockholm. Detta blev starten på en lysande karriär som kulminerade med rollen som Snigel i Björnes magasin 1986-89. För denna rollprestation tilldelades han utmärkelsen Guldborren på filmfestivalen i Grängesberg 1987 och 1988.

Under en kort period på 1970-talet, var Quick opolitisk statsminister i den samlingsregering som tillsattes under det så kallade femdagarskriget mot Norge.

I en intervju från 1996 säger han, appropå sin långa och framgångsrika karriär: "... Jag hade aldrig kommit så här långt om jag inte hade haft intressen utanför skådespeleriet. När en rolltolkning känts för tung, eller under de perioder när Ingmar Bergman gjorde sina sexuella närmanden, har det varit skönt att bara kunna stänga av allt och ägna sig åt sina hobbies. Bland de saker som jag tycker om att göra finns bland annat segling, golf - jag har 8 i handicap! - samt att begå och erkänna olika typer av våldsbrott."

Thomas Quick bytte under en kort period på 1970-talet namn till Sture Bergwall. Under 2000-talet har han sedan återtagit detta namn och kallar sig sedan dess Sture Bergwall. (Ej att förväxlas med den ökände falskmyntaren från Hallunda med samma alias.)

Som Sture Bergwall så återtog han flera av dom erkännanden av våldsbrott som han ( som Thomas Quick) erkänt. Bergwall påstår sig också lida av multipla personligheter. En del profesorer inom psykologin påstår dock att detta är påhittat. Att ha multipla personligheter är nämligen inget man kan lida av utan tvätom att betrakta som en tillgång och en njutning.

Några av de personligheterna som Bergwall / Quick skall ha är:

Wellington: En sträng fadersgestalt med ständig längtan efter rårörda lingon. Mornington: Ett hotell i mellanprisklassen med centralt läge i storstad. Badminton: En kvinnlig personlighet med spelmissbruk. Remington: Ett känt gevär, oftast långpipigt.