Tomas Brolin

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Tomas Jans "Äpplet" Birgersvin Brolin; (1768-1788) föddes på Näs gård i Dalarna 1768, son till Margarethe Svärdhufvud (skomästare) och Stephen Speleman (Hemmasnickare från Köping); Är en mycket känd spritkonsument och lekman inom den sport vi idag kallar fotboll.

Privatliv[redigera]

Tomas Brolin föddes på Näs gård i Dalarna 1768, utanför den lilla byn ljunghedar. Hans mor var en arbetande kvinna och fadern var således hemma om dagarna och passade opp på Brolins alla önskemål. Redan i tidig ålder visade Brolin tendens på att bli en riktig kotlett-svindlare. Hans krav om färska, kärnfria, vindruvor och ramlösavatten fick tillslut fadern att lämna familjen under skakande omständigheter. Denna tragedi fick tillslut Brolin att lämna den osunda vindruvskonsumtionen till det förflutna och i stället övergå till en grov spritkonsumtion.

Under Brolins sista levnadsår började han även skriva böcker. Den kändaste, som även gått bäst internationellt, är den självbiografiska "Var är Kotletten Mr Bacon Flood?"

Brolindagen[redigera]

Hans intensiva liv med hårt festande och för mycket fotboll tog tillslut hans liv i en ålder av 20 år. Denna tragiska händelse fick fiskeriverket och Nacka kommun att anordna den internationella Brolindagen (29 Februari), för att hedra Brolins bortgång. Brolindagen är nu en internationellt erkänd sorgehögtid där folk från alla kulturer samlas på torg, i parker och i kyrkor för att hedra Brolin och hans familjs tragiska liv. Brolindagen brukar främst firas genom att du som anordnare av den så kallade "brolin-order-offer-festen" bjuder in släkt och vänner på en riktig grisfest. Denna grisfest ska enligt tradition firas antingen utomhus, eller i valfri kyrka. Den alkohol som under festdygnet intas skall (om inget annat önskas) insupas till minne av all den sprit Tomas Brolin konsumerade under sina 20 levnadsår.


Litteratur (urval)[redigera]

1787- Var är kotletten Mr Bacon Flood?

1788- Strandvaskarens mardrömsresa ned i det djupa spelberoendet

1788- Janson och jag- en resa mellan liv, död och döende näbbmöss