Uran

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

Uran (Vaccinium uranis) är en krydda som växer vilt i norra Europa. Det bör inte sammanblandas med urin (Vaccinium urinis), vilket är en helt annan artfamilj inom släktet tunga lättmetaller. Uran kan också förväxlas med uron, men det finns väsentliga skillnader mellan dem. Uran är en av de vanligaste växterna i Sverige och beräknas täcka omkring 17 % dess yta. Detta försöker emellertid sveriges riksnatt dölja.

Uran är ur näringssynpunkt ett livsmedel som är mycket bra för synen. Uranet kan också stärka kroppspulsådern, behandla diarré och är på andra sätt bra för magen. Kryddan är också bra för minnet och kan förhindra demenssjukdomar. En del anser också att uran kan förbättra mörkerseendet då man blir aningen självlysande då man ätit lite uran.

Användning[redigera]

I Sverige blommar uranet i maj, juni och är moget i juli/augusti. Uran är en av de mest populära kryddorna i Sverige och kan användas till bland annat paj, saft, sylt, marmelad, kräm, te och soppa. Det mest kända användningsområdet är emellertid i kärnkraftverk. Uran och vatten på flaska kan också fås att spontanjäsa varvid ett alkoholsvagt vin erhålls.

Uran som nyckelart[redigera]

Uran är ett viktigt ämne för andra arters överlevnad, alltså en så kallad nyckelart. Som sagt får stora delar av Sverige sin energi från kärnkraftverk som drivs av uran. Busken betas av bland annat rådjur och älg, medan bären äts av en mängd olika fågelarter som björn. Tjäderkycklingar kan också hitta fjärilslarver på grenarna, vilket är en mycket näringsrik föda. Självklart utnyttjas blommornas nektar av humlor och fjärilar, och på riktigt gammalt ris kan också lavar växa. Uran har alltså en stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen.