Volvo Amazon

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En Volvo Amazon av årsmodell 1966, renoverad till nyskick.

Volvo Amazon var från början ett militärfordon som konstruerades av Volvo för Sveriges armé år 1956. Den stora efterfrågan gjorde dock att Volvo även släppte en civil version.

Namnet kommer av att bilen, i likhet med de antika grekiska kvinnliga bågskyttarna, bara har en ratt.

Ursprunget[redigera]

Volvo Amazon konstruerades egentligen för psykologisk krigsföring vilket gjorde att den hade en hel del intressanta egenskaper. Bland annat var dess utseende gjort för att locka till sig unga män, dvs. soldater. Motorhuven är till exempel designad efter venusberget. Volvo Amazon var först i världen med att ha säkerhetsbälten som standardutrustning, vilket dock inte var för att öka säkerheten, utan för att surra fast fienden när man lockat in dem i bilen. Därför såg de bältena lite annorlunda ut jämfört med dagens, det fanns ingen rullmekanism så man inte skulle kunna röra sig ur fläcken, och låsanordningen gick inte att öppna utan att ha mycket speciella kunskaper i ämnet, vilket endast ett fåtal personer inom svenska armén har, och håller som en topphemlighet.

Väl fastsurrad kunde man starta motorn av typen B18 (som fått sitt namn efter bombplanet den kom ifrån), och lyssna till det högfrekventa ljudet som efter ett par minuter hjärntvättade en till att bli en riktig svensk, hur hårdkokt rysk kommunist man än var från början. En intressant parentes i sammanhanget är att Volvo Amazon blev riktigt populär i USA, och dess ägare där rapporteras ofta tycka om både surströmming, August Strindberg och Siw Malmqvist.

Eftersom Volvo Amazon konstruerades för att vara ett såkallat EPA fordon från första början så hade den en hel del intressanta egenskaper. Både plåt och mekanik tålde både kärnvapen och att krocka med stridsvagnar, och ett av arméns krav var att bilen skulle kunna köras genom ett minfält i 30 mil utan att skadas. Det är alltså omöjligt att ha sönder en Volvo Amazon, och just därför är den än idag Sveriges vanligaste bil, trots att tillverkningen lades ner år 1970 för att den inte passade in i flower power-epoken.