Björnskinnz

Från Psyklopedin
Version från den 10 maj 2009 kl. 11.17 av Svinhund (diskussion | bidrag) (Återställde redigeringar av 208.77.19.50 (användardiskussion) till senaste versionen av 85.238.215.239)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Björnskinnz är ett pop/rock/punk/metal/house/thrash/dansband/polka/emo/bögäckelfitttecnoband

Början[redigera]

Björnskinnz som bildades efter Vansbrosimmet 1968, då de fem ynglingarna upptäckte att de hade annat gemensamt än bara att de åkt till Vansbro för att kasta sten på de dopade simmarna. Namnet "Björnskinnz" kom från att deras sångare och frontman hette Björn och att de flesta arbetat inom skinnindustrin i Malung. Deras första och största internationella framgång var indiansången "Ougachakka" som 1974 var etta på USA-listan och etta i dåvarande Övre Volta. ("Hey kids, det här tio år innan det bytta namn till BURKINA FASO!") Det senare visade sig bero på att regimens ledning hade dyslexi och trodde att låten var en hyllning till deras huvudstad, Ouagadougou.

Deltagandet i Melodifestivalen mm[redigera]

Efter hård strid med metalgruppen Why Sex? och Lasse Holm, vann Björnskinnz Melodifestivalen 1978 med "Det blir alltid värre längre framåt tävlingen", något som stämde, Björnskinnz startade sist både där och i den internationella finalen. Där råkade deras sångare ut för minnesförlust orsakad av all öl gruppen drack, beroende på att låten var sponsrad av ett bryggeri som gav dem gratis sådan. Det innebar att han glömde bort texten till första halvan av låten och dessvärre namngavs ölmärket just där, så istället för att få mer öl fick bandet betala skadestånd till bryggeriet. 1981 var gruppen istället sponsrade av en kakfirma och vann Melodifestivalen med "Fångad i en vaniljdröm". Den här gången blev det inga minnesförluster i den internationella finalen och låten slutade på en klart bättre plats än gången före, alltså mitt i fältet. Det ständiga kakätandet innebar istället en viktökning på 100 kg under 1 år för bandet. Under de följande åren fick de några mindre hits på Svensktoppen, men kände sig uttråkade och ville spela in film istället. Det gjorde först komedin ”Strut”, om en glassfabrik. Sedan kom ishockeyfilmen ”Jokerit” och till sist komedin "Vaniljdrömkåken". Efter den sista filmen gick ätandet över styr för två av medlemmarna och gruppen upplöstes på grund av det.

Comebacken[redigera]

2003 återförenades gruppen oväntat och de rönte också oväntade framgångar på Svensktoppen (mest beroende på de nya reglerna). Deras moderna metal versioner av ett antal enkla Ungerska visor, insamlade och skrivna av Zoltan Kodaly (1882-1967) under början av 1900-talet, var precis vad som Svensktoppspubliken gillade, och låten "Do re re" satte nytt rekord i antal veckor och antal förstaplatser.