Johnny Bode

Från Psyklopedin
Version från den 25 juli 2019 kl. 21.37 av Grishufvud (diskussion | bidrag)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Johnny Bode, född 6 januari 1912 i Falköping, död 25 juli 1983 i Malmö var en framgångsrik svensk musiker, sångare och kompositör.

han började redan som 17 åring att spela in skivor och blev snabbt Sveriges mest kända sångare och tillslöt sig en hel armé av groupies. detta gillades inte av makthavarna och framförallt inte av Socialdemokraterna då de tyckte att han borde dela med sig av sina beundrare till dem. De hittade därför ständigt på ärekränkande historier om honom, som att han skulle vara kleptoman och totala vansinneshistorier som att den helt oförarglige Bode skulle ha stulit Gösta Ekmans bordssilver. (något Ekman kom att förneka fram tills han fick en stor muta av Per Albin Hansson)

I mitten av 30-talet anklagades Bode för bedrägeri mot Nordiska Kompaniet där han enligt dem skulle ha försökt betala med falska checkar, vilket naturligtvis inte var sant. dessvärre för Bode gick var både domaren och nämndemännen vid rättegången mutade av Per Albin Hansson, Johnny Bodes dödsfiende.

Efter att ha vistats oskyldigt dömd på Långholmen ett antal år där han han blivit stor och stark efter att ha lyft tyngder och spöat upp våldtäktsmän och de som försökte vara för närgångna honom i duschen började han åter spela in och turerna.

1939 blev den demokratiskt övertygade Bode hemlig agent åt säkerhetspolisen och blev 1940 skickad till nazistokuperade Norgie där han spelade nazistsympatisör och skrev ett antal propagandasånger alla innehållande hemliga antinazistiska budskap. Efter en tid hade Bode vunnit stort förtroende av nazisterna och kunde smuggla ut stora nazistiska krigshemligheter till Sverige vilka sedan vidarebefodrades till de allierade.

1943 blev dessvärre Bode påkommen när han fotograferat hemliga dokument om nazistiska genmanipulerade och vansinniga apdvärgar och blev därefter skickad till konsentrationslägret Grini. Bode han dock bara spendera ett par dagar i lägret innan han blev räddad av en brittisk fritagningsgrupp och utsmugglad till Storbritannien med Ubåt.

väl i Storbritannien fick Bode träffa Winston Churchill vilken han lätt söp under bordet senare den kvällen.

efter kriget blev Bode anklagad för att ha varit på nazisternas sida och trots att han bestämt hävdade motsatsen fick han ändå inte spela in då alla skivbolag i Sverige hade blivit mutade av den socialdemokratiska regeringen att avvisa Bode.

Men istället för att ge upp åkte istället Bode till Wien i Österrike och blev en enormt framgångsrik operettkompositör och tjänade stora pengar.

Efter ett antal år i Österrike tröttnade Bode på alla tokiga Österrikare och åkte hem. väl hemma i sverige var det 60-tal och nya snuskigare tider Bode bestämde sig därför för att ge ut den mycket smakfulla erotiska skivan "Bordellmammans visor" och den fortfarande mycket progressiva singeln "Vi är inte som andra vi" vilken kom att bli en HBTQ anthem och är fortfarande lika aktuell än idag och en självklarhet på alla Prideparader.

efter detta kände sig Bode mycket nöjd med sitt livsverk och pensionerade sig i Malmö där han spenderade resten av sitt liv som ekonomiskt oberoende.