Republiken Jämtland

Från Psyklopedin
Version från den 25 mars 2008 kl. 17.11 av 90.231.188.9 (diskussion) (Ny sida: '''Republiken Jämtland''' är en så kallad utbrytarrepublik norr om Sverige. Sverige har ännu inte erkänt staten. Det hela startade 1963, då Yngve Gamlin grundade republike...)
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Republiken Jämtland är en så kallad utbrytarrepublik norr om Sverige. Sverige har ännu inte erkänt staten. Det hela startade 1963, då Yngve Gamlin grundade republiken, med Östersund som huvudstad, och utropade sig till president. Målet har sedan dess att med våld försöka uppnå självständighet. Jamtlands republikanska armé (JRA) har utfört flera terrordåd i Stockholm.

1967 for Yngve Gamlin till Harpsund för att förhandla med Tage Erlander. Tage Erlander vägrade gå med på kraven, och under turen med Harpsundsekan. Före turen hade Yngve Gamlin gjort ett hål i ekan, och då den väl ute på sjön började sjunka hoppade han i vattnet och simmade iland. Men Tage Erlander var beredd, och klarade sig. Yngve Gamlin jagades av polisen, misstänkt för terrorism, men lyckades fly.

1973 stoppades Storsjöyran genom att Sveriges regering satte in stridsflygplan mot festen.

1983 tillträde Moltas Erikson som president, och ersattes 1988 av Ewert Ljusberg.