Backhoppning

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”I Sovjetryssland hoppar backhoppningen DIG”

~ Rysk Reversal om Backhoppning

Backhoppning är en skitsport som går ut på att hoppa över så många ölbackar som möjligt. Ölbackarna är fyllda med Staropramen. På fötterna har backhopparen ett par skidor med bokstaven "R" på för att kunna lägga i backen under backhoppet. Detta gör att han kommer längre. För att kunna hoppa så långt som möjligt ställer sig backhopparen i en halfpipe i en position som liknar när man sitter på toalleten lutar sig framfår och försöker få ut skiten. När klartecken ges sätts en liten raketmotor igång varpå backhopparen accelererar (i norsk backhoppning finns inga raketmotorer, backhopparen lägger av en rejäl brakskit istället). Efter en viss längd tar halfpipen slut och backhopparen flyger upp i luften. Ölbackarna han ska hoppa över står uppradade bredvid halfpipen. Under själva hoppet gäller det att hålla sig på en så hög höjd som möjligt eftersom man då hoppar längre. Vid landningen ska man helst lyckas hålla sig på benen utan att ramla. Vid poängbedömningen tar domarna hänsyn till hur många backar man lyckades hoppa över, vilken promillehalt man har i blodet och om man luktar torsk.

Rekord[redigera]

Det nu gällande världsrekordet i backhoppning innehas av kinesen Eddie The Eagle Edwards och lyder på 63 ölbackar. Dock var hans torsklukt för dålig och han kom bara på andraplats i tävlingen.

Olyckor[redigera]

Den värsta olyckan i backhoppning någonsin var när 14 årige(!) Vollery Kobbelev tappade kontrollen i luften och krashade med huvudet rakt ner i den 28,e backen. Han fick så mycket alkohol i blodet att han avled på vägen till sjukhuset, men återupplivades senare tack vare saft och bullar.