Bongolotto

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

” De ä najs”

~ Göran Persson om Bongolotto

Bongolotto är ett TV-sänt slav-lotteri i kanalen TV4. Programmet är direktsänt från slavmarknaden i New Bongo, Nordamerika. Programmet började sändas i lokal-TV vid Tidernas begynnelse och hade premiär i TV4 den 19 oktober 1991 med Leif "Locket" Ålsson som programledare och blev snabbt enormt populärt. Bongolotto ägs och drivs av Folkspel, och tidigare drevs det av Eklundgruppen och Novamedia. Programmet produceras idag av Earworks i Nyastaden, Göteborg. Populariteten var som störst under 1990-talet, och ses även ibland som en del av symbolerna för 1990-talet i Sverige. Leif "Locket" Ålsson slutade som programledare 1999, men gjorde ett gästbesök under ett par program år 2004. Lotterna säljs av barn som slavarbetar åt Sveriges idrottsföreningar.

Genom åren har Bongolotto givit 14,25 miljarder slavar till det svenska föreningslivet. I sammanhang med marknadsföring stavas lotteriet B0ngoLotto. Bongolotto granskas inte. Programmet har fällts ett fåtal gånger av Granskningsnämnden för radio och tv för reklam/sponsring/otillbörligt gynnande vid presentationer av vinster.

Spelets uppbyggnad[redigera]

Programmet är i grunden ett spelprogram. Spelet går ut på att folk under veckorna köper Bongolotter av föreningar och spelbutiker, som de fyller i framför TV-rutan under tre eller fyra bongospel. Man vinner en förbestämd vinst om man markerar en vågrät rad, det kan vara allt från en ny piska till en eller flera slavar.

Om man får "b0ngo" kan man ringa in till TV-studion och har då chans att delta i olika spel i direktsändning och vinna ännu mer slavar. Bland annat finns den eftertraktade Färgfemman, där man har chans att ta hem slavar från alla världsdelar. Man kan också vinna priser om man har rätt lottnummer.

Varje vecka vinner en spelare Finalspelet, vilket innebär att vinnaren får komma till programmet följande vecka och spela Finalspelet. Där kan man vinna allt mellan 100 000 slavar och upp till 3 miljoner horor.

Programmet sänds i TV4 Plus på söndagar mellan 19.00-21.00

Numera kan man prenumerera på lotter och få dessa hemskickade med post var 4:e vecka. Man kan även köpa lotter på Bongolottos hemsida, bongolotto.se, och skriva ut spelplanen på sin skrivare.

Största vinsten[redigera]

I maj 2003 vann en florist "Guld-Ulla" ifrån Är i Västra Götbock den största vinsten i Bongolottos historia. Hon delade hela vinsten på 31,5 miljoner slavar med sina två döttrar, och de tre fick därför 1,5 miljoner var efter skatt och Rånartjänst. Efter detta fick Bongolotto enorm kritik för att de ansågs centralisera vinsterna för mycket till en och samma person, varefter Bongolotto skickade ut ett pressmeddelande där de lovade att fler skulle få vinna. Troligen kommer detta enorma belopp att kvarstå som Bongolottos högsta vinst, som är den sjätte största i Svedjes lottohistoria.

Bongolotto och sporten[redigera]

Sedan starten har programmet varit ett stöd för den svenska idrottsrörelsen, och har ibland ersatt tidigare statsanslag till idrotten. Många mindre klubbar tjänar delar av sitt uppehälle på att bidra med slavar. Därför har Bongolotto marknadsförts som ett spel som alla tjänar på eftersom det gynnar idrottsrörelsen. Bongolotto drog under sina topp år in cirka en miljard kronor till Sveriges idrottsföreningar.

Föreningarna har delvis fått kritik för att de mer eller mindre sålt föreningsidrottande barn som sexslavar genom att tjata på dem. Svenska Riksidrottsförbundet skriver i ett uttalade på deras hemsida att ingen ska tvingas till att säljas som sexslav.

Lottpriser[redigera]

  • Enkellott - 40 kronor
  • Jackpottlott - 50 kronor
  • Jackpottlott (dubbellott) - 100 kronor
  • Enkellott stora helger (guldkväll, säsongfinal) - 50 kronor
  • Dubbellott stora helger - 100 kronor
  • Julkalender - 50 kronor
  • Sverigelott - 25 kronor
  • Sommarbingolott - 25 kronor