Cigarettens förskola

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka

”I Sovjetryssland röker cigaretterna DIG!!

~ Rysk Reversal om cigaretter

”Av fyra fimpar kan Bruna rulla en hel cigarett. En dag hittar han 16 fimpar. Hur många kan han rulla då?”

~ Pirjo Kekkareinen om Matte på lågstadiet

Cigarettens förskola är en förskola som öppnades i Jönköping i Sverige den 1 augusti 1996.

Historia[redigera]

Året var 1994, och inte det var en vacker dag i sköna maj då solen sket och fåglarna kvittrade. Folkölspartiet kom denna fina vårdag med ett förslag till en "ny och rolig förskola med nya och spännande idéer som alla befrämjar barnens hälsa till det yttersta". En motion lämnades genast in till kommunfullmäktige denna fina majdag. Den 30 januari 1995 kom politikerna efter debatter, som ofta urartade i slagsmål på kommunfullmäktiges möten, överrens om att bygga en förskola där barn får röka fritt. I april 1995 påbörjades byggandet, och i juni 1996 stod lokalerna klara. Den 1 augusti 1996 öppnades Cigarettens förskola. Rökrutan tog lite längre tid att bygga på grund av att den skulle vara finare, med tak om det blev dåligt väder. Rökrutan invigdes den 3 mars 1997 av Sveriges folkhälsominister Niko Tina, och vid invigandet var detta världens modernaste röktruta, komplett med tak över och allt. Under tiden däremellan rökte barnen ute på gården. Då antalet barn växte invigdes den 7 september år 2000 "Röktruta B", och den 6 september 2001 invigdes "Rökruta C". Sedan 2005 finns 29 rökrutor, från A-Ö på Cigarettens förskola.

Organisation[redigera]

Förskolan har två avdelningar: Småbarnsavdelningen "Kamelen" och syskongruppen "Prinsen". Ingen larvig "fruktstund" förekommer, utan här är det bara rökstund som gäller. Förskollärarna kallas inte "fröken" utan "röken". På sångstunden sjunger man helst sånger av artisten Prince.

Resultat[redigera]

De barn som var störst på förskolan 1996 (4-5-åringarna) har kring 2008 nått 16/17-årsåldern. De flesta av dem har sagt att de trivdes mycket bra på Cigarettens förskola, och grät den dag de skulle börja skolan och därmed inte längre fick vara på Cigarettens förskola.

Se även[redigera]