Dagbagge

Från Psyklopedin
Hoppa till: navigering, psyka
Dagbagge bland kvistar (baksida)

Dagbagge (Ovis fatum) är ett mindre djur av gruppen får som framförallt lever i Västsverige. Eftersom djuret bara förkommer i mindre grupper och dessutom är väldigt skyggt, upptäcktes det inte förrän april, 1829. Det kallades då "fyllnings-bärare" av kockar som favoriserade djuret i olika mindre måltider.

Utseende[redigera]

Dagbaggen är det minsta djurdet i gruppen Ovis och blir mellan 20 - 40 cm i längd, beroende på tillverkare. Vikten varierar väldigt mycket men hanarna kan väga upp till 2 kg, honorna väger sällan mer än 1 kg. Kroppens färg beror på brödets tillagningstid och typ men är ofta i någon nyans av brunt. Ryggens färg varierar kraftigt beroende på innehåll (läs: fyllning) men vanliga färger är vit, mörkbrunt och rosa.

Utbredning[redigera]

Djuret tros ha utvandrat från medelhavsregionerna, men idag finns dom bara i trakterna kring Johanneberg, Göteborg. Beståndet växer på morgonen och sjunker på under dagen då dagbaggarna sällan har ett långt bäst-före datum samt att djuren ofta blir föda för större rovdjur som teknologer, ofta som en följd av att deras små ben sällan tillåter längre färd än 4 cm per dag.

Levnadssätt[redigera]

Föda[redigera]

Födan beror av typ och är genetiskt bestämt av tillverkaren. Till vanlig föda kan köttbullar, rödbetssallad, kebab, diverse såser och kyckling räknas, även om vissa exotiska tillverkare använder mer vågade ingredienser.

Fortplantning[redigera]

Till skillnad från andra djur så är dagbaggen ganska ointresserad av att para sig. Att djuret saknar könsorgan tros vara en av anledningarna menar många framstående biologer.


Utbilding[redigera]

Dyngbaggar (Aphodiinae) är en underfamilj i familjen bladhorningar bland skalbaggarna. Släktet omfattar 45 arter i Sverige. De är mellan 3 och 13 mm långa, svarta eller brunaktiga djur med välvd kroppsform. De lever vanligtvis i (och av) spillni ng av kor och andra växtätande djur, i vil ken de också lägger äggen. Vissa arter lev er dock i mull. De har stor betydelse för nedbrytningen av organiska ämnen i naturen. Dy ng ba gg ar na dras ofta till ljus nattetid.

Källor[redigera]

  • Jungfrukällan
  • Ramlösa
  • Källsortering

Externa länkar[redigera]