Donald Trump

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Donald John Trump den tredje, i vardagliga sammanhang ofta benämnd enbart som Donald Trump, president Trump eller The Donald är en fiktiv karaktär skapad av den brittiske komikern, skådespelaren och författaren Sascha Baron Cohen. Baron Cohen skapade Trump i början av 1990-talet i samband med att han behövde en rollfigur för sin statistroll i filmen Ensam Hemma. Under resten av 90-talet uppträdde han ibland i rollen som Trump i mindre TV-produktioner, och gjorde även en del liveframträdanden. Efter framgångarna med filmerna Borat (2006) och Brüno (2009) bestämde han sig dock för att satsa på en tredje film, där Donald Trump skulle vara huvudkaraktären. Filmen, med arbetstiteln Trump Begins: The Rise of The Donald, var tänkt att ha ett liknande format som hans tidigare filmer, det vill säga att han skulle resa runt i USA som sin karaktär och filma de situationer som uppstod. Liksom hans tidigare filmer, där han också gjort satir kring folks fördomar om olika grupper (kazaker i Borat och homosexuella österrikiska modejournalister i Brüno) var tanken att i Trump-filmen driva med fördomar kring republikanska väljare på landsbygden i den amerikanska södern med hög WT-kvot[1]. Rent konkret skulle detta ske genom att i rollen av Trump ställa upp i republikanernas primärval. Det visade sig dock att Baron Cohens rollfigur inte bara vann primärvalet, utan även sedermera 2016 års presidentval, och installerades i januari 2017 som USA:s femtioelfte president. Han är fortfarande in character, och enligt produktionsbolaget bakom filmen planerar han att vara det så länge han kan. Filmens releasedatum har gradvis skjutits upp. Liksom alla Baron Cohens karaktärer är Donald Trump påtagligt obildad och okunnig, och en stor del av humorn baserar sig just på olika mer eller mindre (fast oftast mer, faktiskt nästan alltid mer, när man tänker efter) dråpliga situationer som detta leder till.

Bakgrundshistoria[redigera]

Liksom för sina tidigare karaktärer Ali G, Borat och Brüno, har Baron Cohen skapat en biografi även för Donald Trump. Enligt den föddes han i juni 1935 i Berlin i landet Tyskland. Efter att ha misslyckats i skolan, inklusive på en militär internatskola för pojkar, lyckades han så småningom ta examen i ekonomi från Berlin College. Efter Trump hade klarat gymnasiet flyttade han till Argentina, där han träffade en man Adolf Smitler. Adolf Smitler var väldigt lik någon gammal ledare av Trumps hemland, och efter några år tillsammans flyttade Trump till USA med en plan att ta över landet. Året var 1975 när han flytta till USA, och där försökte han göra sig känd med sina ekonomiska skickligheter. Året 2016 ställer han up i det Amerikanska valet där han vinner enkelt med hjälp av sin nya lärare Smitler. Nu hade han USA i sina händer och resten är oklart.

Kritik och kontroverser[redigera]

Vissa idotiska demokrater anklagar Donald Trump för att vara Nazist under sin tid i Nazi-Tyskland. Vissa anklagar också Trump att han inte är född i USA, och skulle därför inte kunna vara President. Däremot tycker Stefan Lövfens, Sverige ledare att "Det är bara käbbel".

Vissa Demokrater han attackerat Trump på grund av att han har mördat 6 miljoner Judar under hela 2:a världskriget genom att ha gått bak i tiden med en tidsmaskin. Däremot frågade Fox News 100 miljoner Amerikaner om vad de tror om händelsen. 99.98% tror att det är käbbel.

  1. WT-kvot: ibland (felaktigt) utläst som White Trash-kvot, men egentligen en förkortning av Weapons to Teeth-kvot, definieras som antalet eldvapen en person har delat med antalet tänder personen har kvar. Måttet infördes inom statsvetenskapen för att predicera amerikanska landsbygdsväljares benägenhet att rösta republikanskt, men har senare också visat sig vara associerat med en mängd andra föreställningar, som t ex misstro mot vacciner, övertygelsen att jorden är platt eller att "dom" försöker "dölja något".