Enemies

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

”I Sovjetryssland lyssnar din hjärna till DIG!!

~ Rysk Reversal om Enemies

”Vi i Roxette hade en hit med "Listen to Your Brain" redan 1989. Jag skall stämma dem för låtstöld, och se till att de blir slagna i huvudet av Halmstad Hammers HC!”

~ Per Gessle om Freinds

Enemies, (enligt lögnarna på Wikipedia Friends), var en svensk metalgrupp skapad 1999 av Bert Karlsson. Bert valde att sätta ihop fyra killar och två tjejer med helt olika personligheter, bortsett från att alla var våldsbenägna. Målet var att vinna Melodifestivalen inom två år och att gruppmedlemmarna skulle gå varandra på nerverna så mycket som möjligt och därmed göra skäl för namnet samt skapa publikdragande scénslagsmål medlemmarna emellan. Det andra målet var det som infriades först, trummisen (dummisen) och en av sångerskorna blev så osams med övriga gruppen att de lämnade den och gick med i Yli-Mumin respektive Why Sex? istället. Hon blev då ersatt av en hetlevrad kille, den bisexuelle koreanen Kim, medan gruppen i fortsättningen fick sakna trummis.

Den 23 februari 2001 vann gruppen Melodifestivalen med sången "Lyssna till din hjärna", innehållande refrängtexten "Lyssna till din hjärna som vet vad som händer. Om du inte röstar på oss blir det bränder. Hemma hos dig och hos alla dina vänner. Tänk på att det är vi och Bert som bestämmer.". Gruppmedlemmarna stod och höll upp tändstickor och bensindunkar medans de sjöng. Folk blev rädda, och ringde in och röstade på Enemies vare sig de tyckte om bidraget eller inte. Per Gessle tyckte att sången påminde om hiten "Listen to Your Brain" av Roxette från 1989, och drog fallet inför domstol. Han ville att gurppmedlemmarna i Enemies skulle bli slagna i huvudet av Halmstad Hammers HC. Den 26 februari 2001 frikändes dock Enemies i den av Rånartjänst kontrollerade Rånrätten i Halmstad, sedan de mutat Rånartjänsts VD med en gratis resa, tur och retur, till Ruhrområdet i Tyskland. Enemies fick därmed den 12 maj 2001 resa till Köpenhamn för att representera Sverige i Eurovision Song Contest, som detta år hölls i ett Danmark som vunnit år 2000 med sången "Fly on the Wings of Hate" av Olsen Brothers. Enemies framförde nu sin sång på engelska, med refrängtexten: "Listen to your brain and it will take you higher. Vote for us or we will set this town on fire." Enemies vann inte eftersom alla inte förstod engelska. Gruppmedlemmarna i Enemies skulle då sätta eld på hela Köpenhamn. Men den danska brandkåren och polisen var förberedd, sedan de varnats av svenska myndigheter. Gruppmedlemmarna stoppades innan de hann sätta Köpenhamn i brand.

Även 2002 försökte Enemies att vinna Melodifestivalen, men deras populäritet hade dalat däremellan och under framträdandet försökte Kim och gruppens andra sångerska, Nina, att sparka ner gitarristen Christian som då slutade spela och istället slog gitarren i huvudet på keyboardisten Stefan som i sin tur kastade keyboarden på bassisten Tony och sedan var slagsmålet i full gång. Gruppen upplöstes kort därefter. Nina och Kim har sedan deltagit i Melodifestivalen ytterligare en gång och Stefan har senast synts som musiker i Bert Karlssons program Unknown Factory.