Fotboll

Från Psyklopedin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bouncywikilogo.gif
För tråkiga personer utan kosmisk smak, har de humorlösa åsnorna på Wikipedia en artikel om Fotboll.

”I Sovjetryssland sparkar fotbollen på DIG!!

~ Rysk Reversal om fotboll

Sports and football are haram!

~ Talibanerna om fotboll

”Otrogna?! På profetens( må gud vare med honom)färg?! Fyfan!”

~ Indigo Zap om Fotboll

Fotboll är en bollsport som på grund av sin komplexitet och utsökta raffinemang av habituéerna kallas den gröna mattans bingo. Var fjärde år avgörs Fotbolls VM senaste gången i Kiruna se Fotbolls Vm 2010

Tillblivelsen[redigera]

Sporten uppfanns före år 1000, troligen i Newcastle, Finland, enligt legenden av en viss George Roy McGillicuddy, som efter att ha kallats av sin sambo Gawaine för kålrot (swede), högg huvudet av henne och gav sig till att sparka den hela vägen till Glasgow. På vägen möttes han av hennes make, far, söner, bröder och halvbröder, styvfar, ingifta bröder, ingifta farbröder. (Det var rätt komplexa familjeförhållanden på den tiden också.)

Dessa hade för avsikt att helt sonika slå ihjäl honom som sedvanerätten bjöd, men tyckte att det egentligen såg rätt ball ut. (Härav ordet football.) Efter lite förhandlingar, delades man upp i två lag och fortsatte; McGillicuddys lag försökte sparka huvudet till Glasgow, medan motståndarna med Gawaines far i spetsen skulle sträva tillbaka mot Newcastle. Kampen pågick i drygt 6 ½ timmar tills huvudet slutligen hamnade i floden Tyne. Man försökte dra upp den, men misslyckades. Härav kallas fortfarande oavgjort på engelska för draw eller tie (efter Tyne).

Kampen avgjordes slutligen på den närbelägna puben "Ye Bull and Anville" med åtskilliga pints av vad som senare skulle kallas för draught.

Under hela matchen dödades – av totalt 73 spelare – blott elva och 23 skadades, av vilka åtta fick men för livet. På det hela taget som ett vanligt lokalderby idag.

I dagens fotboll spelar man med elvamannalag,[1] för att minska på antalet skadade. Myndigheterna jobbar dessutom idag på en Nollvision.

Regler i korthet[redigera]

Allt är tillåtet, som domaren inte ser.[2]

Men om han ser det blåser han i någon sorts tratt, då måste man springa efter en hamster med frak och ta tårtan den har på ryggen. Om spelar inte fångar den innan hamster äter tårtan springer hela publiken ner på planen och slår alla de ser.

Själva bollen[redigera]

Som namnet antyder består bollen av fötter. Skulle den bestå av händer skulle den ju vara en handboll, men detta beskrivs i en annan artikel. För en enkel boll som används vid övningsmatcher räcker tre fötter. Avancerade bollar för landskamper är sju fot stora. Naglarna ska avlägsnas före garvningen. Detta kallas att nagelfara.

Namnet[redigera]

För att inte sammanblandas med andra fotbollstyper kallas sporten ibland även socker, en benämning som motarbetas av tandläkarna. Vissa coola personer har även börjat kalla den fjollboll den senaste tiden.

Ingen vet varför, men det gjorde Fifans ordförande Josef Stalin så desperat att han tog loss skäran från riksvapnet och började göra detsamma på sig själv som en emo.[3]

Andra tillämpningar[redigera]

Kortspel[redigera]

Fotboll är en sport där det går ut på att få så många gula och röda kort som möjligt. Ett bra sätt att få ett rött kort är att sparka en motståndspelare så jävla hårt som möjligt på pungen (för herrlag, annars gäller tuttifrutti, ett knytnävslag rakt på gurkorna).

Har sagt det forut, och sager det igen, vad med nuatren som det blir mindre och mindre av? Annu en golf-green pa bekostnad av nuatren och djuren.

Amerikansk football[redigera]

I usamerika spelas en specialvariant av fotboll, där man i likhet med rugby, mera sällan berör bollen med foten. I stället har man "bollen"[4] under armen och springer fem yards framåt och lägger sig under en hög med motståndare som inväntar på marken där.

Ibland händer det att anfallaren råkar missa motståndarhögen och finner sig plötsligt stå i närheten av deras mål. Då blir han så besviken att han strax dänger bollen i marken, vänder om och springer tillbaka för att kramas med sina lagkamrater.

Vad denna sport exakt går ut på är inte lätt att säga, men det står helt klart att detta är en sport för män som gillar umg med män.

Australian rules football[redigera]

Är en lika fysisk variant av fotboll som den amerikanska, men spelas utan skydd på kroppen – förutom suspensoir för dem som tänkt skaffa barn om de överlever matchen. I Australien kallas den amerikanska varianten för football for sissies.[5]

Vid aussie rules spelar det mindre roll vilken typ av boll som används. Faktum är att man ibland spelar helt utan. Man har väl inte kommit hit för att springa med en sketen bolljävel.[2] G'day, axe handle![5]

Finsk fotboll[redigera]

Under träningen springer alla spelarna i båda lagen hela tiden efter bollen medan hela klungan rör sig slumpmässigt runt på planen. Poäng får man för varje bollträff. Formen på träningsbollen är rätt okänd; endast de aktiva spelarna har någonsin sett en.

Under landskamperna gäller det i stället att placera sig klokt på plan så att man hela tiden är ospelbar. Skulle man ändå få bollen, kommer man nämligen omedelbart att kunna tappa den till en motståndare som slår bollen från halva plan i mål. Sen är man portad från puben i tre månader. Målvakten får sex.[6]

Svensk fotboll[redigera]

Bollen är rund. Mycket mer är det inte.

Zhainghisk fotboll[redigera]

Där är gräset rosa. Bollen är en nanopenis istället.

Spansk fotboll[redigera]

Här gäller det att samla så många bollar som möjligt (även kallat tapas boll) för att sedan festa loss på dem senare samma kväll.

Huliganism[redigera]

Ett viktigt bidrag till fotbollens popularitet ges av att många av fanskapet bekänner sig till den altruistiska filosofiska skolan huliganism. Utbildning i grunderna kan fås på en arenan nära öltjosan efter en match. Medtag basebollträ – ett händigt redskap som numera spritt sig till de flesta sporter.

Personliga Perssons ministär införde reformer för att öka sysselsättningen bland ungdomen. Det som berör fotbollen är att den som vill starta egen huliganfirma, kan i Sverige få "starta-eget bidrag". Särskilt Thomas Blodsdröm var intresserad av fotboll, eftersom han hört att det handlade om straff och avblåsning.

Även Fredrik Reinfeldts vallöften var mycket om att starta egen firma och många huliganer stödde därför hans parti. Frippe har själv en egen firma, Gangsta Täby, en så kallad besuttnas ryggdunkarklubb, vilken han leder på fritiden. Och han gillar kakor och torr sherry, samt att vara iklädd en rosa aftonklänning med pumps. (Men det var ju inte mig, vi skulle prata om. Nu raskt tillbaka till ämnet.)

I England gick under 1970-talet och 1980-talet 39 % av alla skattepengar till att återbygga hela orter som förstörts i ungdomliga glädjeyttringar kring den ädla sporten.

Allmänpreventiva åtgärder[redigera]

För att i någon mån stävja den del av huliganism, som är till förfång för staten, har Polisen numera infört att i preventivt syfte registrera alla som köper en fotboll. Dessa kan sedan regelmässigt kontrolleras vid misstanke om att de faktiskt tänkt använda den.

Fotboll hos barn[redigera]

100% av alla tolvåringar (oavsett pojkar eller flickor) är intresserade av fotboll. Det beror på den s.k. puberteten.[7]

Bidrag från gärdesgårdsserien[redigera]

Noter och referenser[redigera]

  1. Elva – till minne av martyrerna från Originalmatchen
  2. 2,0 2,1 Marquess of Queensberry rules
  3. slags strutsfågel down under
  4. Även här är bollen lite oval, ungefär som elefantdynga.
  5. 5,0 5,1 Egentligen är det mest en annan term som används.
  6. Kuken var hård
  7. Ronaldo